Vidåpne helsejournaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen står for bak et nytt lovforslag fra regjeringen om tilgang til pasientjournaler på tvers av helseforetakene. Venstre reagerer sterkt på lovforslaget. Det samme gjør Helsetilsynet, Datatilsynet, Legeforeningen og FFO. Derfor har vi fremmet et alternativt forslag som gjør elektronisk kommunikasjon enklere, men uten blankofullmakter til våre mest private opplysninger. Venstre ønsker en elektronisk kjernejournal som bare skal inneholde livsnødvendige opplysninger. Regjeringens forslag er etter vår mening sterkt integritetskrenkende og potensielt i strid med menneskerettighetene. Venstre ønsker mer elektronisk kommunikasjon i helsevesenet. Ingen skal få oss til å tro at det blir bedre pasientbehandling og mindre feilbehandling hvis bare «alt» står. En lege setter seg ikke ned i en akuttsituasjon og leser 20 sider med pasientjournal når det er minutter det står om. Pasientjournaler er ferskvare, særlig for pasienter med psykiske lidelser.

Elektronisk kommunikasjon fjerner ikke feildiagnoser, feilbehandling, rare tolkninger eller feilmedisinering. Men det kan derimot gjøre folk redde for å snakke med helsepersonell og øke sjansen for at naboen og andre uvedkommende får vite om ting som den enkelte ønsker å holde privat. Det er stor forskjell på å gi informasjon fra pasientjournalen gjennom for eksempel elektronisk meldingsutveksling via Norsk helsenett og å gi noen tilgang direkte til den interne journalen. Direkte tilgang er ingen garanti for at det ikke tas utskrifter fra journalen, og ved direkte tilgang foreligger det langt større fare for utskrift av fullstendig journal og ikke bare deler av den. Alle som har forsøkt å få IT-systemer til å snakke sammen vet at det ikke er uproblematisk, det er nok å minne om billettsystemet Flexus som i dag betegnes som en skandale, og det gjaldt bare systemer på tvers i Oslo og Akershus. Hanssens forslag dreier seg om tilgang til helseopplysninger på tvers i hele Norge.

Både Helsetilsynet og Datatilsynet påpeker at dagens informasjonssikkerhet er for dårlig. Dette er avdekket i felles tilsyn de har hatt ved flere helseforetak. Det sier seg selv at en omfattende utvidelse av kretsen som får direkte tilgang, innebærer en betydelig risiko for ytterligere spredning. Blir man behandlet på sykehus, så må det framkomme at den enkelte går på hjertemedisin, men alle trenger ikke vite at pasienten har eller har hatt en kjønnssykdom