Vidåpne helsejournaler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSE: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen står for bak et nytt lovforslag fra regjeringen om tilgang til pasientjournaler på tvers av helseforetakene. Venstre reagerer sterkt på lovforslaget. Det samme gjør Helsetilsynet, Datatilsynet, Legeforeningen og FFO. Derfor har vi fremmet et alternativt forslag som gjør elektronisk kommunikasjon enklere, men uten blankofullmakter til våre mest private opplysninger. Venstre ønsker en elektronisk kjernejournal som bare skal inneholde livsnødvendige opplysninger. Regjeringens forslag er etter vår mening sterkt integritetskrenkende og potensielt i strid med menneskerettighetene. Venstre ønsker mer elektronisk kommunikasjon i helsevesenet. Ingen skal få oss til å tro at det blir bedre pasientbehandling og mindre feilbehandling hvis bare «alt» står. En lege setter seg ikke ned i en akuttsituasjon og leser 20 sider med pasientjournal når det er minutter det står om. Pasientjournaler er ferskvare, særlig for pasienter med psykiske lidelser.

Elektronisk kommunikasjon fjerner ikke feildiagnoser, feilbehandling, rare tolkninger eller feilmedisinering. Men det kan derimot gjøre folk redde for å snakke med helsepersonell og øke sjansen for at naboen og andre uvedkommende får vite om ting som den enkelte ønsker å holde privat. Det er stor forskjell på å gi informasjon fra pasientjournalen gjennom for eksempel elektronisk meldingsutveksling via Norsk helsenett og å gi noen tilgang direkte til den interne journalen. Direkte tilgang er ingen garanti for at det ikke tas utskrifter fra journalen, og ved direkte tilgang foreligger det langt større fare for utskrift av fullstendig journal og ikke bare deler av den. Alle som har forsøkt å få IT-systemer til å snakke sammen vet at det ikke er uproblematisk, det er nok å minne om billettsystemet Flexus som i dag betegnes som en skandale, og det gjaldt bare systemer på tvers i Oslo og Akershus. Hanssens forslag dreier seg om tilgang til helseopplysninger på tvers i hele Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer