Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vidar (52) og Helen (54) vant over kreften

To av tre overlever kreft etter fem år, ifølge nye tall fra Kreftregisteret.

IKKE ALENE: Vidar Skyvulstad oppfordrer alle som er rammet av prostatakreft til å ta kontakt med prostatakreftforeningen. -Der får du hjelp og kan prate med andte mennesker i samme situasjon, sier han. Foto: John T. Pedersen
IKKE ALENE: Vidar Skyvulstad oppfordrer alle som er rammet av prostatakreft til å ta kontakt med prostatakreftforeningen. -Der får du hjelp og kan prate med andte mennesker i samme situasjon, sier han. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forekomsten av de ulike kreftformene øker, men det gjør også antallet som overlever kreft, viser rapporten «Cancer in Norway 2009» som ble publisert av Kreftregisteret i går.

Flere overlever nå vanlige kreftsykdommer som brystkreft, tarmkreft, lungekreft og prostatakreft.

- At overlevelsen etter kreft øker er i stor grad et resultat av forskning som gir mer presise diagnoser og skreddersydde behandlinger. Sentralisering og kortere behandlingsfrister er viktig for at overlevelsen skal fortsette å øke, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.
 
Screening Det er potensial for å få enda bedre overlevelsesstatistikk, men det krever satsning på forebygging, tidlig diagnose og behandling. mener Giske Ursin, leder i Kreftregisteret.

- Spesielt er det potensial for redusert dødelighet for tykk- og endetarmskreft ved innføring av screening for denne kreftformen. Når denne kreften oppdages før det er utviklet seg til en kreft, eller i et tidlig stadium, er behandlingen både enklere og tryggere for pasienten, sier hun.

Et pilotprosjekt for screening av tarmkreft skal snart settes i gang. Mye av årsaken til den økte overlevelsen er nettopp mer screening, sammen med økt oppmerksomhet rundt kreft både fra pasient og behandlers side, mener Kreftregisteret.

Konstituert helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, mener riktig og tidlig diagnostikk er viktig.

- Slik kan man starte god og oppdatert behandling. Vi trenger også god og kunnskapsbasert oppfølging i de tilfellene hvor kreften kommer tilbake, sier han.

Flater ut Antallet nye tilfeller går også ned for store krefttyper som brystkreft for kvinner og lungekreft for menn. Forekomsten av tarmkreft har flatet ut de siste fem årene, etter å ha hatt en spesiell utvikling i lang tid.

- Norge lå lenge lavt, men har nå passert de andre nordiske landene og ligger helt i toppen i forekomst av tarmkreft både for kvinner og menn. Det er en hyppig kreftform i Norge sammenliknet med andre land, og vi vet lite om hvorfor det er sånn, sier Bjørn Møller, leder for Registeravdelingen i Kreftregisteret.

Ved siden av færre tilfeller, øker også overlevelsen etter brystkreft.

- Et ikke ubetydelig antall pasienter med brystkreft får tilbakefall etter fem år, derfor er tallene svært tilfredsstillende, sier professor og leder av Norsk Bryst Cancer Gruppe, Erik Wist. '

Han tror forekomsten vil fortsette å falle i årene som kommer, og mener det blir viktig i framtida at vi får et bedre klinisk register i Norge.

En stor del av den forbedrede overlevelsen for de to største krefttypene, prostata for menn og bryst for kvinner, skyldes tidlig diagnose.

- Screeningprogrammer kan ha en reell livsforlengende effekt, men vi kan også se en effekt av at man får diagnosen tidligere. Det kan man se i tallene som en kunstig økt overlevelse, forklarer Møller.

Føflekkreft øker Det er også flere krefttyper der tilfellene stadig øker. For menn er det størst økning i forekomst av prostatakreft (23 prosent) og føflekkreft (15 prosent), for kvinner lungekreft (13 prosent) og føflekkreft (9 prosent).

- Tallene for lungekreft reflekterer røykemønsteret i befolkningen: tilfellene hos kvinner har økt sterkt i mange år.Men for menn har vi sett en utflating siden slutten av 90-tallet, og ser nå en tendens til en svak nedgang, sier Møller i Kreftregisteret.

Lungekreft har lavest overlevelsesprosent av de store kreftgruppene.

- Det er fortsatt bare kirurgi som kan kurere sykdommen, og de nye medisinene mot lungekreft gjør bare at man kan leve lenger. 80 prosent av lungekrefttilfellene blir oppdaget så seint at kirurgi ikke er en mulighet. Per i dag er ikke screening aktuelt, sier Stein Sundstrøm, leder for Norsk lungekreftgruppe.

 
Helen (54) kjempet mot brystkreften to ganger

54-åringen fikk tilbakefall fem år etter den første brystkreftdiagnosen.

I 1999 fikk hun for første gang påvist brystkreft.

- Det var en sjokkbeskjed å få, og jeg tenkte det var utrolig urettferdig. Kreften hadde spredd seg til lymfekjertlene, som også måtte fjernes.

Helen ble lagt under kniven, og den brystreduserende operasjonen var vellykket.

Kreften var borte. Det skulle imidlertid ikke gå mer enn fem år før beskjeden kom om at kreften var tilbake igjen.

«Her blir det omkamp» - Da jeg fikk vite at jeg hadde kreft første gang fikk jeg beskjed over telefon. Det var utrolig tøft, sier Jonassen.

Tilbakefallet var et nytt slag i ansiktet.

- Da fjernet jeg hele brystet. Jeg var realist og visste jeg for andre gang hadde en dødelig sykdom. Men jeg var ikke redd. Jeg så døden i hvitøyet første gang og tenkte — meg får du ikke.

Andre gang tenkte jeg — nå blir det omkamp!

Skreddersydd Helen går fremdeles til sjekk, men frykter ikke et nytt tilbakefall.

- Vi har ingen garantier i livet og kan ikke gå og være bekymret. Behandlingsformene har blitt utrolig bra, og man må nyte livet mens man har det, avslutter hun.

 

FIKK TILBAKEFALL: Helen Jonassen kjempet mot kreften to ganger, og vant. - Behandlingsformene har blitt utrolig bra, og man må nyte livet mens man har det, sier hun. Foto: Benjamin A. Ward
FIKK TILBAKEFALL: Helen Jonassen kjempet mot kreften to ganger, og vant. - Behandlingsformene har blitt utrolig bra, og man må nyte livet mens man har det, sier hun. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
image: Vidar (52) og Helen (54) vant over kreften