Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vidar Kleppe gir ni av ti asyl-nei: - Kan ikke la dem gå og gresse i Norge

UNE trues med rettssak, etter et nytt avslag fra den kjente innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe.

LANSERTE SEG SELV: - Jeg var så ærlig at jeg gikk på talerstolen og sa at «med all respekt, jeg mener jeg er kvalifisert til å sitte i denne nemnda», sier Vidar Kleppe, politiker, innvandringsmotstander, og nemndmedlem i Utlendingsnemnda. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
LANSERTE SEG SELV: - Jeg var så ærlig at jeg gikk på talerstolen og sa at «med all respekt, jeg mener jeg er kvalifisert til å sitte i denne nemnda», sier Vidar Kleppe, politiker, innvandringsmotstander, og nemndmedlem i Utlendingsnemnda. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asyl-advokat Trygve Tveter er rasende etter at hans klienter, den afghanske familien Nabizade, ikke fikk medhold i sin klage i Utlendingsnemnda (UNE). Nå er familien pålagt å forlate landet.

Omgjøres ikke vedtaket innen 14 dager vil Tveter ta saken til retten.

Begrunnelsen er blant annet at den kjente innvandringsmotstanderen og tidligere Frp-politikeren Vidar Kleppe - nå bystyrerepresentant i Kristiansand for partiet Demokratene - er en av tre nemndmedlemmer i UNE som behandlet saken.

Innvandringsmotstander

«Nemndmedlem Vidar Kleppe, som i all hovedsak har bygget sin politiske karriere på å være innvandringsmotstander, er inhabil», skriver Tveter til UNE.

Han viser blant annet til at Kleppe i fjor holdt appell under et torvmøte i regi av Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten) i Kristiansand.

Vidar Kleppe gjør det klart at han ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men sier dette om Tveters inhabilitetspåstand:
- Det faller på sin egen urimelighet, og sier vel litt om advokatstanden, ikke generelt men om Tveter spesielt.

Han sier at det i UNE også er folk fra organisasjoner som er for en veldig liberal innvandringspolitikk, og synes det er trist at Tveter bruker slike «useriøse og ubegrunnede argumenter».

Om deltakelsen på Pegida-arrangementet sier Kleppe at det ikke bare er han som er opptatt av framveksten av det ekstreme islam.

Innvandringsregulering

Dagbladet har tidligere omtalt saken til familien Nabizade, en av 29 familier som fikk ny behandling etter den såkalte asylbarnavtalen.

Denne avtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF ble inngått etter at lengeværende asylbarn i 2014 ble hasteutsendt, tross en avtale om oppmykning for asylbarn.

I UNEs avslag til familien Nabizade står det at vilkårene i utgangspunktet er oppfylt for å få opphold, men at det likevel blir avslag på grunn av «innvandringsregulerende hensyn».

Vidar Kleppe presiserer at han ikke vil kommentere enkeltsaker, men er derimot villig til å snakke om sitt syn på innvandringspolitikk.

- Kan ikke «gresse»

Kleppe er idag fylkestingsmedlem og kontrollutvalgsleder i Vest-Agder Fylkeskommune og bystyremedlem for Demokratene i Kristiansand, etter at han i 2001 ble suspendert fra Fremskrittspartiet.

Han er sterkt kritisk til hvor mange ganger asylsaker skal kunne ankes:

HILSEN VIDAR KLEPPE: Familien Nabizade fra Afghanistan har fått nei til opphold i Norge, signert innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe i Utlendingsnemnda. Her er brødrene Hamid og Mohammad Ehsan Nabizade sammen med moren Zahra.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HILSEN VIDAR KLEPPE: Familien Nabizade fra Afghanistan har fått nei til opphold i Norge, signert innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe i Utlendingsnemnda. Her er brødrene Hamid og Mohammad Ehsan Nabizade sammen med moren Zahra. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Når det blir 6-8-10 omgjøringsbegjæringer, stiller jeg et stort spørsmålstegn ved hvordan det er mulig, sier han og utdyper:

- De som oppfyller kravene skal selvfølgelig få bli, men de som ikke gjør det kan vi ikke la gå og «gresse» her i Norge i årevis.

9 av 10 nei

I tre år har Kleppe vært nemndmedlem i UNE. Av de søknadene han har vært med og behandlet, har ytterst få fått et positivt svar.

- Jeg har i én sak gitt opphold. I den saken var det god grunn til å gi opphold.

- Bare i en sak?

- Det er jo ikke bare, bare, sier Kleppe.

Han oppgir å ha vært med og behandlet mellom ti og tolv saker i UNE, hvor det er tre medlemmer i hver nemnd som fatter beslutninger. Han forteller at han ikke har meldt seg inhabil i disse sakene.

«Gnagere»

Kleppe avviser at uttalelser som den han kom med i 2003 om at kriminelle asylsøkere er «gnagere», viser at han er forutinntatt i asylsaker:

-Det må jeg på det sterkeste avvise.

Ifølge Kleppe gjaldt uttalelsen personer som pusher narkotika og dermed er med og tar menneskeliv. Overfor Dagbladet presiserer han at dette gjelder alle som pusher narkotika, og ikke bare innvandrere.

- Dill og dall

Ifølge Vidar Kleppe var det han som i sin tid oppfant uttrykket «grunnløse asylsøkere».
- Dessverre er det altfor mange grunnløse asylsøkere, sier han, og utdyper synspunktet slik:

- Asylindustrien har vært en storindustri i Norge i mange år, sier Kleppe, som mener at Norge for folk ellers i verden framstår som Lykkeland.

- Det er helt uansvarlig at styresmaktene i et slikt land åpner opp for at asylindustrien får vokse og gro, og ikke stiller strengere krav. Selv om Sylvi Listhaug stiller krav, så mangler regjeringen gjennomføringskraft, sier Kleppe til Dagbladet.

- Det er så mye dill og dall, oppsummerer Kleppe.

Lanserte seg selv

Vidar Kleppe forteller dette om hvordan han ble nemndmedlem i UNE, utnevnt av Justisdepartementet:

- Vi hadde en sak i Kristiansand bystyre, der jeg sitter, og så var det forslag på medlemmer i UNE, og da var jeg så ærlig at jeg gikk på talerstolen og sa at «med all respekt, jeg mener jeg er kvalifisert til å sitte i denne nemnda».

Dette begrunnet han blant annet med sin bakgrunn fra Justiskomiteen og Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og fra Kontaktutvalget mellom innvandrere og norske myndigheter.

- BEKREFTELSE: - Dette er en bekreftelse på at det sitter folk i nemndene med holdninger som ikke bør være der, sier han til Dagbladet, sier advokat Trygve Tveter. Foto Kristin Svorte/Dagbladet
- BEKREFTELSE: - Dette er en bekreftelse på at det sitter folk i nemndene med holdninger som ikke bør være der, sier han til Dagbladet, sier advokat Trygve Tveter. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Advokat Trygve Tveter reagerer sterkt på at Kleppe bare har stemt for å gi en av ti opphold i de sakene han har vært med og behandlet som nemndmedlem i Utlendingsnemnda.

- Dette er en bekreftelse på at det sitter folk i nemndene med holdninger som ikke bør være der, sier han til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst av UNE at innvilgelsesprosenten er vesentlig høyere i saker som behandles i nemndmøte, hvor alle tre medlemmer deltar (altså i den type saker hvor Kleppe deltar), sammenliknet med den totale innvilgelsesprosenten på omtrent 12 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!