Vidar Kleppe vraker Ap - vil ha KrF-ordfører i Kristiansand

Demokratene bestemte i går kveld at KrF bør få ordføreren i Kristiansand. Ap-drømmen om å overta Høyre-byen minsker.

<strong>HAR BESTEMT SEG:</strong> Demokratene og Vidar Kleppe vil gjøre KrFs Jørgen Kristiansen til ordfører.
Foto: Tor Erik Schr"der / NTB scanpix
HAR BESTEMT SEG: Demokratene og Vidar Kleppe vil gjøre KrFs Jørgen Kristiansen til ordfører. Foto: Tor Erik Schr"der / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Demokratene i Kristiansand har bestemt seg for å jobbe mot å gi KrF ordførerkjedet i byen.

Beslutningen ble fattet på et partimøte i går kveld. Det bekrefter partitopp Vidar Kleppe overfor Dagbladet.

- Gruppen har enstemmig gitt sin tilslutning til at vi kan forhandle for å få KrFs Jørgen Kristiansen som ordfører, sier Kleppe.

Demokratene og KrF møttes de første til sonderingssamtalene mandag kveld. Samtalene ble til etter at KrF tok kontakt med Demokratene, erfarer Dagbladet.

Med ti mandater har Demokratene nøkkelen til ordførerkontoret i Kristiansand. Partiet gikk voldsomt fram under valget, og endte på 13,4 prosent oppslutning - i alt 7511 stemmer.

Rødgrønt mindretall

Det ligger nå an til å bli kamp om ordførervervet helt fram til ordførervalget i Kristiansand 9. oktober. I den tradisjonelt borgerlige byen har Arbeiderpartiet kommet til enighet med fem andre partier om å danne en mindretallskonstellasjon.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene kan se ut til å gjøre et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Likevel mangler Ap fire mandater på å sikre seg ordførermakta. De borgerlige mangler sju. Midt mellom der sitter Vidar Kleppe og Demokratene.

Ap ber nå sentrumspartiene om hjelp til å holde høyresida, og Kleppe, borte fra makta i byen.

- Vi ønsker spesielt Venstre hjertelig velkommen over til vår samarbeidskonstellasjon. Og nå bør KrF vurdere det samme, sier Mette Gundersen (Ap) til Dagbladet.

Ap er etter valget blitt enig med MDG, SV, Folkelista, Sp og Rødt om å inngå samarbeid.

KrF + Demokratene

Mette Gundersen understreker at det er uaktuelt for Ap å samarbeide med Vidar Kleppe og Demokratene, selv om det betyr at mulighetene for å vippe Høyre-ordfører Harald Furre av pinnen minsker.

- Det er nå Venstre og KrF som bestemmer hvem som blir ordfører i Kristiansand, sier Gundersen.

- Ikke Vidar Kleppe?

- Vi har flertall hvis Venstre og KrF kommer over til oss.

Jørgen Kristiansen, som altså er mannen Vidar Kleppe ønsker å gjøre til ordfører, er ordknapp om situasjonen i Kristiansand.

- Det er fortsatt veldig usikkert hva som skjer. KrF har ikke avvist et valgteknisk samarbeid med Demokratene, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Kleppes kravliste

Vidar Kleppe forteller Dagbladet at han har kravlista til KrF klar. Demokratene omtales som et nasjonalistisk parti. I sine prinsipper skriver partiet at det er «kritisk til fremming av multikulturalisme, ikke-vestlig innvandring og spesielt innvandring fra islamske kulturer».

- For det første må vi bli enige om at Harald Furre ikke skal være ordfører og vi må senke eiendomsskatten. Og så ønsker Demokratene en reduksjon av politikerlønna og vi må få på plass en kommunal bostøtteordning. I Kristiansand har vi 2500 fattige barn, og vi behøver en handlingsplan for å bekjempe barnefattigdom, sier han.

I tillegg ønsker Kleppe å endre på finansieringen av veiprosjektet Gartnerløkka, og stanse den planlagte havneflyttingen.

Og den mye omtalte kunstsiloen, som Dagbladet fortalte om under valgkampen, er også høyt på Kleppes kravliste.

- Kunstsiloen skal vi reversere, sier han kategorisk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer