Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vidar Kleppes mange asyl-avslag: Nå bes UNE sikre rettssikkerheten

Høyre ber Utlendingsnemnda «ta en fot i bakken». SV vil bytte ut UNE med en asyldomstol.

VIL DROPPE UTLENDINGSNEMNDA: - Dette viser at det trengs en asyldomstol som erstatter Utlendingsnemnda (UNE), der rettsikkerheten blir ivaretatt, mener andre nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, SVs Karin Andersen. Her i Stortinget, med Sylvi Listhaug til høyre. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VIL DROPPE UTLENDINGSNEMNDA: - Dette viser at det trengs en asyldomstol som erstatter Utlendingsnemnda (UNE), der rettsikkerheten blir ivaretatt, mener andre nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, SVs Karin Andersen. Her i Stortinget, med Sylvi Listhaug til høyre. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere stortingspolitikere ber nå Utlendingsnemnda (UNE) ta grep for å sikre rettssikkerheten, på bakgrunn av Dagbladets saker om nemndmedlem Vidar Kleppe.

- Det er viktig for rettssikkerheten at nemndsmedlemmene ikke er forutinntatte, og at de vurderer hver sak for seg.  Men dette viser at det trengs en asyldomstol som erstatter UNE, der rettsikkerheten blir ivaretatt, sier andre nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, SVs Karin Andersen.

Høyre-henstilling Vidar Kleppe oppgir selv at bare en av de 10-12 asylsakene han har vært med og behandlet har endt med at søkeren fikk medhold, men avviser at han er forutinntatt.
Gjennomsnittet for saker behandlet i slike nemndmøter er at omtrent halvparten får medhold.

Komitémedlem for Høyre Ingjerd Schou tror det er «klokt» at UNE av og til går gjennom og sjekker at nemndene har lik forståelse av kriteriene for hvem som får opphold i Norge, og hvem som ikke får det.

- Jeg vil henstille til at UNE i sitt kvalitetssikringssystem av og til tar en fot i bakken og sjekker at de har lik forståelse for kriteriene som ligger til grunn for å sikre rettssikkerheten, for den er viktig, sier Schou til Dagbladet.

Mens Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås «forutsetter at Vidar Kleppe gjør jobben sin i forhold til reglene», mener Senterpartiets Heidi Greni at Utlendingsnemnda har «en jobb å gjøre».

Tilfeldighetsprinsipp - Hvis praksisen er veldig forskjellig, har UNE en stor jobb å gjøre med opplæring av sine nemndmedlemmer slik at det er lik praksis uansett hvilken nemnd sakene havner i, sier Heidi Greni, som uttaler seg under forutsetning av at det ikke er store forskjeller i sakstypene de ulike nemndene behandler, for eksempel i nasjonalitet.

UNE opplyser at nemndene - som består av en leder og to medlemmer - trekkes ut etter et tilfeldighetsprinsipp men alltid med et medlem foreslått av en humanitær organisasjon.

- Utfallet kan ikke være avhengig av hvilken nemnd som behandler saken, og alle nemndmedlemmene må få opplæring i gjeldende regelverk, sier Heidi Greni.

Kan rapportere - UNEs klare mål er at hver enkelt sak skal få et riktig vedtak etter regelverket, og at likeartete saker skal få et likt utfall, skriver UNEs kommunikasjonssjef Bjørn Lyster til Dagbladet.

Han forteller om fag- og praksisnotater som skal sikre dette, og om saksbehandlere med detaljkunnskap som forbereder sakene. Lyster er ikke med på at UNE er dårlig på likebehandling.

- Det ligger imidlertid i sakens natur at et nemndsystem med selvstendige beslutningstakere kan gi større bredde i praksis enn et linjestyrt beslutningssystem, skriver han til Dagbladet.

- Vi vil kunne rapportere til departementet dersom det er noen som ikke har riktig rolleforståelse, det vil si at de ikke vil fatte vedtak som er gyldige ut fra de politisk bestemte reglene. Det er heldigvis svært sjelden det blir nødvendig, opplyser Lyster.

- Undergraves Karin Andersen er kritisk til Kristiansand bystyres rolle, etter at Kleppe fortalte Dagbladet at han foreslo seg selv som nemndmedlem i UNE.

- Det er kommunestyrene som nominerer, og tradisjonen er at man oppnevner de som er anbefalt. Kristiansand kommunestyre må ta ansvaret for å nominere en person som har omtalt kriminelle asylsøkere som «gnagere», og som snakker om folk som søker asyl som at de går og «gresser». Står Kristiansand kommunestyre virkelig bak et slikt syn, spør Andersen.

Hun synes likevel det er et større problem at stortingsflertallet  har gått inn for at Justisdepartementet kan instruere UNE, og mener at dette undergraver UNE som en domstolslignende instans og gjør rettssikkerheten dårligere.

Støtte fra partifelle Vidar Kleppes partifelle i Demokratene, Makvan Kasheikal, mener krav til habilitet ikke bare kan gjelde den innvandringskritiske siden av politikken, men også UNE-nemndmedlemmer fra venstresiden.

- Hvis det er snakk om inhabilitet, må man ta det fra begge sider, sier Makvan Kasheikal, som er nestleder i Demokratene og leder i kontrollkomiteen i Kristiansand kommune.

- Rettssikkerheten i UNE er god, og de har et omfattende likebehandlingsarbeid, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP).

VEKKER REAKSJONER: Tidligere Frp-medlem Vidar Kleppe, nå politiker i Demokratene, vekker reaksjoner med sin strenge asylpraksis i Utlendingsnemnda. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX .
VEKKER REAKSJONER: Tidligere Frp-medlem Vidar Kleppe, nå politiker i Demokratene, vekker reaksjoner med sin strenge asylpraksis i Utlendingsnemnda. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX . Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!