SNARRÅDIG: Da Vidar Johansen hørte nattlige lyder fra brygga han drifter i Grimstad, var han snarrådig. Som følge av det ble fire estlendere dømt for en rekke innnrudd. Foto: Arne Ingmar Eggen / Agderposten
SNARRÅDIG: Da Vidar Johansen hørte nattlige lyder fra brygga han drifter i Grimstad, var han snarrådig. Som følge av det ble fire estlendere dømt for en rekke innnrudd. Foto: Arne Ingmar Eggen / AgderpostenVis mer

Vidars stjålne båt dukket opp igjen etter åtte år. Fire måneder seinere tok han båttyver på fersken

- I ettertid så er det jo klart at lykken er bedre enn forstanden, sier båteieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sommer og høysesong for båttyverier. Få vet det bedre enn Vidar Johansen fra Grimstad.

Han har både fått frastjålet båt og tatt båttyver på fersken. På toppen av det hele dukket Johansens frastjålne båt opp igjen i fjor høst - etter åtte år.

Det var Agderposten som først fortalte historien om Johansen og hans befatning med båttyverier.

- Var som sunket i jorda

Vi skrur klokka tilbake til 10. oktober 2008. Da forsvinner Johansens båt, en Yanmarin med 100 hk motor til en verdi av 250 000 kroner.

Dette skjedde midt under en sørlandsk «høytid», nemlig hummerfisket.

- Jeg oppdaget det på morgenen. Vi skulle ut og trekke teiner og da var den vekk. Det var full leteaksjon. Vi var Sørlandet rundt i håp om å finne den. Men den var som sunket i jorda, sier Johansen til Dagbladet.

Johansen må som så mange andre båteiere bite i det sure eplet og innse at båten er og blir borte og hever forsikringspengene og kjøper seg ny båt.

Men, åtte år etter, i februar i fjor, finner politiet den stjålne båten i en container i hagen til en familie i Arendal.

Johansen fikk beskjeden fra forsikringsselskapet.

- De lurte på om jeg var interessert i å kjøpe den tilbake, men da hadde jeg jo kjøpt ny båt, sier Johansen.

- Hva tenkte du da du fikk vite at båten var funnet igjen etter åtte år?

- Jeg ble litt forstøkt (overrasket, journ.anm.). Det viser jo at en ikke skal gi opp. Det er helt utrolig, sier Johansen.

Dømt for heleri

I en fersk dom fra Aust-Agder tingrett står det at den 46 år gamle familiefaren har forklart at han fikk båten levert i oktober 2008.

«Det er uklart hvem som stjal båten. Retten legger midlertidig til grunn at båten ble levert til NNs bopel, og at han, slik han har forklart i retten, var klar over at den var stjålet», heter det i dommen.

Familiefaren anslo i retten at han betalte mellom 20 000 og 30 000 for båten, som altså var verdt 10 ganger så mye.

Båten skal familien ha brukt hvert år fra mai til august, fram til politiet fant båten i 2016. De siste årene hadde de med seg båten til en camping i Grimstad, der de oppholdt seg om sommeren.

Her ble båten brukt til tur med barn og barnebarn, fiske og annen fritidsbåtkjøring.

Familiefaren ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

Hans ekssamboer, som han var sammen med da båten ble kjøpt, fikk 18 dagers betinget fengsel, da retten mener at hennes befatning med båten «har vært marginal når den har vært knyttet til at hun har vært passasjer i båten ved en del anledninger».

Dermed var altså tyveriet av Johansens båt oppklart, men det gjorde i alle fall ikke Johansen mindre oppmerksom på båttyver.

Tok tyver på fersken

Vidar Johansen bor i Vikkilen i Grimstad, i syn- og hørselsavstand fra båthavna han selv drifter.

Klokka tre på natta 19. juli i fjor hørte Johansen «knirking og knaking» fra brygga.

- Da heiv jeg meg i bilen, kjørte av gårde og tok de på fersken. Men de kom seg unna, forteller Johansen.

I all hasten hadde Johansen lagt fra seg mobiltelefonen hjemme, så han skyndte seg hjem igjen for å ringe politiet.

Så dro han ned til havna igjen, der han møtte politipatruljen.

- Mens vi sto der nede, så hadde jo kona våkna også, og hun så en person som løp over veien og inn i skogen. Nede ved brygga sto det igjen så mange ting at vi tenkte at de måtte vente på noen, så vi fant ut at vi skulle kjøre hver vår vei for å se om vi kunne se noen, forteller Johansen.

På Fjære, bare noen få kilometer unna havna, kom Johansen over en bil som sto mistenkelig parkert. Han ringte politipatruljen og ba dem komme.

- Så viste det seg jo at vedkommende lå i bilen og venta, forteller Johansen.

- Du ble ikke redd da du stormet ned på brygga og kom over tyvene?

- Jeg ble så irritert og sinna at jeg mistet helt hemningene. En tenker ikke i de baner i det hele tatt. Men i ettertid så er det jo klart at lykken er bedre enn forstanden.

Dømt for 55 forhold

Enden på visa var at politiet pågrep tre estlendere og oppklarte en rekke grove tyverier fra båter.

For havna i Grimstad var definitivt ikke den første havna de tre mennene besøkte. To av dem ble i mai dømt til tre år og ti måneders fengsel for hele 55 forskjellige forhold langs kyststripa i Sør-Norge.

En tredje ble «bare» funnet skyldig i 43 forhold, og fikk dermed tre år og to måneders fengsel.

Under etterforskningen ble ytterligere en estlender pågrepet. Han ble dømt for 15 grove tyverier og fikk 1 år og 8 måneders fengsel.

Dermed ble det åtte år gamle båttyveriet delvis oppklart, hvem som stjal båten er ikke kjent, og tyveriforsøket fra brygga i Grimstad ble helt oppklart. Johansen sier seg dermed godt fornøyd med politiets innsats.

- Og så må det jo føles bra å ha vært med på å stoppe båttyvene også?

- Ja, det er jo litt moro at en kan få tatt dem. Kanskje det kan sette en støkk i andre som prøver seg på sånne ting også, sier Johansen.

Dermed skulle båttyvene i Grimstad være advart. For ikke bare har Johansen utsyn over havna, det hender også han sover i båten.

- Det var noen som prøvde å tjuvkoble båter for 14 dager siden, men de fikk det heldigvis ikke til. Men jeg har sovet noen netter i båten etter det, sånn i tilfelle, sier Johansen, og legger til:

- Jeg håper ikke jeg tar noen på fersken igjen. Da er jeg redd de får seg en lang svømmetur.