Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viddas ørret kan bli borte

Den fingerlange karpe-fisken ørekyte har tatt kvelertak på Hardangervidda som fiskeeldorado. Spredningen av ufisken er nærmest total. Millioner av ørekyter truer nå med å passere vannskillet for så å bli spredd videre vestover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er kritisk. I Lågenvassdraget i Buskerud er ørekyta allerede bare 10- 15 meter fra vannskillet.

Ørekyta er kommet helt oppunder Lågeliberget mellom Ossjøen og Geitsjøen. Bare et par steinkast gjenstår før ufisken er inne i Hardangerviddas fremste fiskeeldorado: Geitvassdalen.

Bare vestvidda igjen

I Halnevassdraget har ørekyta tatt helt overhånd. En liten grusvoll med en høydeforskjell på ca ti meter er det eneste hinderet for spredning til vestvidda og Bjoreia-vassdraget.

Ørekyta truer nå de store sjøene på sentralvidda; Bjornesfjorden og Nordmannslågen.

Fra Telemarkssida dominerer nå ørekyta den store Kalhovdfjorden i Tinn kommune. De aller ferskeste ryktene fra lokalbefolkningen i Øvre Telemark forteller at ufisken har nådd legendariske Mårvatn.

I Møsvann sør på vidda har ørekyta for lengst tatt over. Det samme er tilfellet noe lenger vest i Telemark; i Songa. Helt opp til Haukeli har ufisken spredd seg. Bare Vestlandet er ennå fritt for ørekyte.

Hvem har skylda?

Offisielt kjenner man ikke til kilden og dermed den opprinnelige årsaken til at enorme mengder med ørekyte nå tar over matfatet i de store vannsystemene på vidda.

Men ufisken følger i hovedsak de regulerte vassdragene. Her har kraftutbyggerne i årevis måttet sette ut fisk som betaling for tort og svie. Settefisken kommer hovedsaklig fra anlegget A/L Settefisk på Reinsvoll mellom Raufoss og Gjøvik. Dette er regulantenes eget anlegg.

Ørekyta antas delvis å være spredd ved menneskets egen hjelp, ved bruk av ufisken som levende agn.
Ved Universitetet i Oslo sammenliknes nå genmaterialet til ørekyta på vidda med genene til ørekyte fra Hunnselva ved settefiskanlegget på Reinsvoll.

- Katastrofe

- Vi er i ferd med å ødelegge et av Europas mest verdifulle fisketerreng, sier fiskeforvalter Erik Garnås hos fylkesmannen i Buskerud.

Han sier at ørekyta ikke kan forsere fossen oppunder Lågeliberget uten at den får hjelp fra mennesker.

Mangeårig formann i landets største fiskeforening, Alf Jensen i Grenland Sportsfiskere, bekrefter ryktene om at ørekyta faktisk har kommet seg opp i Mårvann.

- Dette er tragisk. Den vesle ufisken spiser opp matfatet til småørreten. Vanna blir ødelagt som fiskevatn, sier han.

Forsknings- og prosjektleder Jostein Skurdal ved Østlandsforskning på Lillehammer har denne kommentaren til den tragiske utviklingen:

- Dette er kort og godt en katastrofe. Ørretens utbredelse kan om få år være minimalisert. Spredningen av karpe-fisken ørekyte vil frata ørreten næringsgrunnlaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!