Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viddas sønn

Navn: Ole Henrik Magga Alder: 51 Yrke: Professor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen i dag er en høytidsstund for Ole Henrik Magga. Samefolkets dag, 6. februar, er en frukt av generasjoners samekamp for respekt og verdighet. Mange vil legge mye av æren på Ole Henrik Maggas skuldre. Han har gjort karriere mot alle odds.

Mannen som nettopp fikk Stortingets presselosjes toleransepris, vokste opp blant bjørkeris og bekkesilder under Finnmarksviddas høye himmel. Det var langt til nærmeste hus og en evighet til bøkenes verden og maktens sentra. Guttungen kom til en norsk skole uten å kunne annet enn samisk. Han pugget salmer uten å skjønne innholdet.

Men denne viddas sønn var gløgg og reiste fra Kautokeino til Asker for å gå på gymnas. Toppkarakterene fulgte ham fra barnesko til universitetslue. Snart henger han reinkjøttet til vindtørking under takmønet på eneboligen med flott utsikt over hjembygda. Han dyrker sitt fag og familien, men smeller til mot overmakten når det trengs.

Magga har bak seg to perioder som president for Sametinget. Han var superdiplomat da Alta-konflikten var på det tøffeste. Seinere har han kalt myndighetenes oppfølging av Alta-avtalen for et svik. Løftene var likevel ikke så mye verdt.

I godt lag skjer det ofte at Ole Henrik frigjør seg fra den saklige samtale og hiver seg ut i kraftig joik. Mange statsråder og byråkrater har sittet i den røykfulle storgammen i Karasjok og fått sin første innføring i samenes mytiske verden.

Joikeren har et horn i siden til mange av disse Oslo-menn i dress med mer makt enn innsikt og vilje til å forstå. En gang skulle sametingspresidenten drøfte et viktig emne med en statsråd. Møtet begynte med at den samiske delegasjonen fikk en innføring i hva en regjering, et departement og Stortinget er. - Vi ble gjort til latter, mente Magga, og avbrøt belæringen med å fortelle at slik elementær kunnskap lærte samene allerede på grunnskolen.

- Jeg var mer tigger enn president, sier Magga om sine år som samefolkets fremste. Ole Henrik Magga tjener sin nasjon i Kautokeino-kofte og den norske stat iført løytnants uniform. Han er troppssjef på hærens repetisjonsøvelser, sannelig finner vi ikke ut at han også er medlem av Det Norske Bibelselskaps representantskap.

Aller best har han det nok når han søker tilbake til barndommens stillhet blant rype og rein, gjerne sammen med sin kone fra svensk side av sameland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media