MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: Skjermdump
MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: SkjermdumpVis mer

Video av drapsmistenkte lagt ut på nett

Kripos bekrefter at de er kjent med videoen.

SISTE: Marokkansk politi bekrefter at videoen med de fire drapsmistenkte er ekte, skriver NTB.

En ny video som angivelig skal være de mistenkte etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) sirkulerer på nett.

Videoen viser fire menn foran det som ser ut som et IS-flagg. De fire på videoen sverger troskap til IS. Ingenting av det som blir sagt kan direkte relateres til dobbeltdrapet.

I videoen siterer en av mennene koranen:

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt.»

Det var Nettavisen som omtalte saken først.

PÅGREPET: De tre mennene som var etterlyst for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble pågrepet på en buss i Marokko etter 72 timers klappjakt. Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer

Ble tipset

Kommunikasjonssjef i Kripos, Ida Dahl Nilssen, bekrefter overfor Dagbladet at Kripos kjenner til videoen.

- Vi har fått tips og informasjon om denne videoen, og den undersøkes.

Det var i løpet av ettermiddagen at Kripos ble gjort oppmerksomme på videoen.

- Jeg må understreke at det er mye informasjon i saken fra ulike kilder. Det er mye vi skal se gjennom.

Twitter-kontoen som publiserte videoen, ble opprettet mandag 17.12, samme dag som de to kvinnen ble funnet i fjellet. Filmen skal ha blitt lagt ut torsdag ettermiddag. Kontoen er nå tatt ned.

Kommenterer ikke innholdet

I går ble det kjent politiet hadde en person mistenkt for drapet i varetekt. Vedkommende var koblet til en terroristgruppe. Samtidig ble det kjent at politiet jaktet tre andre mistenkte. I dag tidlig ble disse tre pågrepet på en buss på vei vekk fra Marrakech.

Videoen som nå sirkulerer på sosiale medier, skal angivelig vise disse fire personene.

- Kan disse mennene i videoen være de drapsmistenkte?

- Vi kommer ikke til å gå ut med noe innholdsmessig rundt det. Vi undersøker all den informasjonen vi får inn og samarbeider med dansk politi og marokkansk politi, som har ansvaret for etterforskinga i Marokko.

Begrenser spredningen

Torsdag ble det også bekreftet at Kripos undersøker en angivelig drapsvideo som sirkulerer på nett.

- Den har vært undersøkt siden i går kveld. Vi har jobbet med den på ulike måter, både for å få fastslått autentisiteten og for å undersøke på hvilken måte den er spredt og hvor den er fra, sier hun.

Kripos jobber også med å begrense spredningen av klippet. Arbeidet med denne videoen er ikke avsluttet helt enda, forteller hun.

- Frykter dere har flere videoklipp kan dukke opp?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

PST-sjef Benedicte Bjørnland ville tidligere i dag heller ikke si noe ytterligere om innholdet i videoene. PST bistår i arbeidet, men hun ønsket ikke si noe om hva PSTs bidrag er.

SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer