PÅGRIPELSE: Allan Adam er leder for en av Canadas urbefolkningsgrupper, Athabasca Chipewyan First Nation. Bildet viser ham etter 10. mars, etter konfrontasjonen med Royal Canadian Mounted Police under pågripelsen. Foto: Allan Adam / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
PÅGRIPELSE: Allan Adam er leder for en av Canadas urbefolkningsgrupper, Athabasca Chipewyan First Nation. Bildet viser ham etter 10. mars, etter konfrontasjonen med Royal Canadian Mounted Police under pågripelsen. Foto: Allan Adam / The Canadian Press / AP / NTB scanpix Vis mer

Canada

Video av pågripelse sjokkerer

Justin Trudeau krever fredag en uavhengig gransking etter å ha sett politivideoen som viser pågripelsen av urbefolkningsleder Allen Adam som blir slått ned.

Publisert

Videoen, filmet og frigitt av Canadas politi RCMP, ble tatt opp politibilens kamerasystem og viser en opptrinnet mellom Allan Adam, kona og niesen 10. mars der de ble stanset på grunn av at registreringsnummeret på bilen var utløpt. På et tidspunkt går politiet løs på Adam, legger ham i bakken og slår ham i ansiktet.

- Vi har nå sett den sjokkerende videoen av chief Adams pågripelse og må komme til bunns i dette, sa statsminister Trudeau på sin daglige presseorientering fredag.

GRANSKNING: Justin Trudeau krever fredag en uavhengig gransking. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
GRANSKNING: Justin Trudeau krever fredag en uavhengig gransking. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / AP / NTB scanpix Vis mer

- Som mange andre stiller jeg alvorlige spørsmål ved det som skjedde. Den uavhengige granskningen må være åpen og utført slik at vi får svar, sier Trudeu.

Videoen viser at Adam har en opphetet diskusjon med politiet utenfor et kasino i provinsen Alberta. Adam er åpenbart sint og klager på at han blir trakassert av politiet, skriver kanadiske National Post.

Situasjonen tar av når en politibetjent forsøker å sette håndjern på kona til Adams.

Adam har tidligere forklart at han nettopp hadde hentet bilen som hadde vært beslaglagt. Han var ikke klar over at registreringsnummeret var utløpt, og spurte politiet hvorfor de stoppet ham, og ble provosert av at de ikke svarte ham, og forsøkte å kjøre fra stedet. Da ble de beordret til å stanse, kona ble slept ut av bilen og forsøkt påført håndjern.

Politiet i Canada har tidligere konkludert med at politiet handlet innenfor rimelighetens grenser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer