MISBRUKT OG DREPT: Søndag kveld ble 98 år gamle Hilda Feste funnet drept i sin egen leilighet i Os i Hordaland. 98-åringen var påført store hodeskader. Politiet pågrep tidlig en 42 år gammel mann fra Os, men frafalt siktelsen etter kort tid. Nå jakter de en ukjent gjerningsmann. Samtidig kommer det fram at et vitne så at 98-åringen ble seksuelt misbrukt av en mann, rett før hun ble funnet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MISBRUKT OG DREPT: Søndag kveld ble 98 år gamle Hilda Feste funnet drept i sin egen leilighet i Os i Hordaland. 98-åringen var påført store hodeskader. Politiet pågrep tidlig en 42 år gammel mann fra Os, men frafalt siktelsen etter kort tid. Nå jakter de en ukjent gjerningsmann. Samtidig kommer det fram at et vitne så at 98-åringen ble seksuelt misbrukt av en mann, rett før hun ble funnet. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Video-jakt på Hildas morder

Politet har få spor og står uten mistenkte etter Os-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Jeg håper virkelig løser denne forferdelige saken. Hilda Feste var ei veldig trivelig dame, og vi kan ikke ha det slik, sier bensinstasjonseier Rolf Tveit til Dagbladet.

Etterforskerne i drapssaken i Os hentet seint i går kveld overvåkningsbilder fra Best bensinstasjon, som ligger bare 600 meters kjøring og et par hundre meter i luftlinje fra eldreleiligheten der 98-år gamle Hilda Feste ble funnet drept ved 21.30-tiden søndag kveld.

Bergens Tidende skriver at flere bedrifter i Os er kontaktet av politiet som har bedt om å få utlevert videomateriale fra overvåkningskameraer.

Det er imidlertid ingen kameraer i nærheten av den drepte Hilda Festes leiglihet.

- Stasjonen er åpen til klokka 23 hver kveld, og vi har god videoovervåkning. Politiet fikk ta ut de bildene de ba om, og vi håper at det kan være til hjelp, sier Tveit.

Politiet kunne i går kveld ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

To vitner Hordaland politidistrikt intensiverte tirsdag etterforskningen etter at 42-åringen som var siktet for drapet på Hilda Feste i Os, ble løslatt tidligere på dagen.

Samtidig som politiet står med få spor og uten en mistenkt, kommer det fram nye opplysninger i saken:

To vitner så og hørte at 98-åringen ble seksuelt misbrukt og drept i sin leilighet søndag kveld.

En hjemmesykepleier så gjennom vinduet i eldreboligen at 98 år gamle Feste ble seksuelt misbrukt.

Feste utløste trygghetsalarmen. Den ble registrert av en alarmoperatør i Hamarøy i Nordland.

Alarmen har toveis kommunikasjon slik at operatøren hørte lydene fra leiligheten. Det skriver Bergens Tidende.

Fikk ikke kontakt Men alarmselskapet HT Safe og Os kommune opplyser at operatøren ikke klarte å få kontakt med Feste.

Operatøren kontaktet vakttelefonen til hjemmesykepleien i Os. Deretter ble pleieren, som da var i et av nabohusene, sendt til Festes leilighet.

VIDEOBEVIS: Her er politibetjentene Ingrid Tepstad og Kenneth Rastad inne hos betjeningen på Best bensinstasjon på Osøyro for å gå igjennom videoovervåkingen på stasjonen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
VIDEOBEVIS: Her er politibetjentene Ingrid Tepstad og Kenneth Rastad inne hos betjeningen på Best bensinstasjon på Osøyro for å gå igjennom videoovervåkingen på stasjonen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Politiet har fått oversendt alarmselskapets logger.

Pleieren ble vitne til overgrepet og trakk seg umiddelbart i sikkerhet og varslet politiet. Det skal ha gått mindre enn fem minutter fra Feste utløste alarmen til politiet ble varslet. Pleieren ringte deretter til to kolleger som var i nærheten.

De tre gikk deretter inn i leiligheten og fant 98-åringen ille tilredt.

Massiv vold Ansvarlig påtalejurist ved Hordaløand politidistrikt, Asbjørn Onarheim, vil verken bekrefte eller avkrefte at Feste ble utsatt for seksuelt overgrep.

- Det er for tidlig. Vi forholder oss til den foreløpige obduksjonsrapporten, sier Onarheim.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde Feste av massiv vold mot hodet. Ingen er pågrepet eller mistenkt i saken.

- Vi står overfor en drapssak med ukjent gjerningsmann, sier Onarheim.

- Ny utrygghet Lokalsamfunnet må i mellomtida forholde seg til at én eller flere gjerningspersoner går løs.

- Dette er en ny utrygghet, en spesiell situasjon. Alle er preget, og vi må passe på hverandre, sier Anne Marie Sandve, sokneprest i Os prestegjeld, til Dagbladet.

I går ble Securitas-vakter satt inn.

- De skal blant annet gjøre arbeidsforholdene tryggere for hjemmepleierne, sier sokneprest Sandve.

Os-ordfører Terje Søviknes sier til Dagbladet at han ikke opplever en utbredt frykt blant folk, men at det er noe engstelse blant en del
innbyggere.

- Den engstelsen skal vi ta på alvor. Vi er alle utålmodige i forhold til å få en oppklaring. Det vil være viktig at politiet blir tilført tilstrekkelig med ressurser til å klare det, sier han.

Bistand fra Kripos Politiadvokat Onarheim sier han forstår at folk kan være engstelige.

- Men vi har ekstra patruljering i området. Det skal ikke være grunn til å være spesielt engstelig for at noen skal slå til igjen, sier han.

ENGSTELSE: Tirsdag ble det satt inn Securitas-vakter ved Gamleheimshagen på Os. Os-ordfører Terje Søviknes sier de tar engstelsen blant deler av befolkningen på alvor. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ENGSTELSE: Tirsdag ble det satt inn Securitas-vakter ved Gamleheimshagen på Os. Os-ordfører Terje Søviknes sier de tar engstelsen blant deler av befolkningen på alvor. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

I går kom Kripos til Os for å bistå i etterforskningen.

- Vi har bedt om helt spesifikk teknisk bistand fra Kripos for å få hjelp til noe på åstedet. Deres teknikere har vært inne i
leiligheten i dag, forklarer Onarheim.

I går ettermiddag forelå den foreløpige obduksjonsrapporten.

- Den drepte er påført massiv vold mot hodet, opplyser Hordaland politidistrikt i en pressemelding. Det samsvarer med at drapsofferet
ble funnet med store hodeskader.

Familie i dyp sorg Familien til den drepte Hilda Feste fikk i går ettermiddag oppnevnt Beate Hamre som bistandsadvokat.

- Familien er i dyp sorg. Jeg har møtt noen familiemedlemmer. De ber om å få være i fred, og har samtidig bedt meg om å si minst mulig, sier advokat Beate Hamre til Dagbladet i går kveld.