Overgrep mot barn:

Video skal «skremme» folk fra å begå overgrep mot barn

Kripos leder an i Europol-aksjon mot deling av overgrepsmateriale.

SKREMMER: Kripos har tatt initiativ til en politiaksjon over hele Europa. Videoer som denne skal være med på å forebygge at videoer og bilder av overgrep mot barn deles. Video: Kripos. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Du har lastet ned denne videoen fra en av politiets datamaskiner. Nå vet vi muligens din IP-adresse, din søkehistorikk, dine delte filer og ditt brukernavn, sier politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen, mens han stirrer inn i kamera.

Videoen kan havne hos mulige barneovergripere.

Om noen forsøker å laste ned overgrepsmateriale fra et fildelingsnettverk, kan denne videoen, eller lignende videoer, havne på maskinen deres.

Dermed får også politiet opplysninger om personen, som de kan dele med politimyndigheter over hele verden.

- Gjennom dette tiltaket gjør vi det helt klart at personer som utnytter barn ikke kan føle seg trygge i fildelingsnettverkene som deler overgrepsmateriale. Vi ser dem, og kan bruke informasjonen til å bygge opp en sak mot dem, sier Ludvigsen til Dagbladet.

Internasjonal aksjon

Kripos og Ludvigsen står i spissen for denne Europol-aksjonen som skal bekjempe seksuell utnyttelse og overgrep mot barn over internett.

Politiet over hele Europa har siden fredag formiddag startet på en aksjon som kan kartlegge flere hundretusener som deler og laster ned overgrepsfiler av barn.

- Politiet har satt opp masse datamaskiner og koblet oss på nettverk hvor slikt materiale deles. Her har vi opprettet helt vanlige brukere, og tilgjengeliggjort filer som har filnavn som kan være interessante for folk som er seksuelt interessert i barn, forklarer Ludvigsen.

KONTAKTER PEDOFILE: Gruppa jakter pedofile menn, og legger navn og bilde ut på internett. Nå har de fått sin første mann dømt. Videoen der en 63-åring trodde han skulle møte en 14 år gammel jente ble brukt som bevis mot 63-åringen i Frostating lagmannsrett. En seier, ifølge 25-åringen som står bak gruppa som jobber for ‹‹å avsløre pedofile menn››. Tidligere har slikt privat politiarbeid blitt sett alvorlig på og ikke akseptert. Nå har en domstol brukt videoen som bevis, mannen ble dømt til 63 dager ubetinget fengsel for å ha forsøkt å møte ei 14 år gammel jente med hensikt å ha seksuell omgang med henne. . Video: Privat. Vis mer

Nettverkene politiet bruker er såkalte «Peer-2-peer»-nettverk, eller deling mellom likemenn. I stedet for at materialet lastes ned fra én server, som når du laster ned filmer på Netflix, lastes materialet ned fra en personlig datamaskin.

- Du laster ned en programvare og oppretter en «klient» i nettverket, derfra kan du tilgjengeliggjøre filer for andre, og laste ned filer andre ønsker å dele, forklarer politioverbetjenten.

- Kan ikke ta alle

Mens han er på telefonen med Dagbladet er han inne på en klient. I dette nettverket er det 937 000 aktive brukere, flere av disse kan være nedlastere og opplastere av overgrepsmateriale. Noen av disse vil laste ned politiets videoer.

- Noen kommer nok til å bli skremt av den, men formålet er å forhindre straffbare handlinger, samt informere om at personer som er seksuelt interessert i barn kan søke hjelp, forklarer Ludvigsen

Politiet pågriper årlig mange personer som er i besittelse av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn, men Ludvigsen forklarer at det er vanskelig å ta alle.

- Et av verktøyene som politiet har tilgang til, og som kan brukes for å hente inn informasjon om brukere, forteller at de årlig har registrert fire til fem tusen IP-adresser i Norge som har lastet ned én eller flere filer som inneholder overgrepsbilder. Og det er bare de filene politiet vet er overgrepsmateriale, sier Ludvigsen.

Og legger til:

- Problemet er like stort i andre land. Vi kan ikke ta alle.

Aksjonen er først og fremst ment for å være forebyggende. I tillegg til informasjonsvideoene, har politiet også lastet opp flere tomme filer, som fungerer som spam.

- Ved å redusere «brukeropplevelsen» til de som er på utkikk etter en video av en far som voldtar dattera si, og heller serverer dem tomme videoer og politi-videoer, håper vi å redusere spredningen av overgrepsmateriale, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer