Video skal vise fanger som henrettes

Drapene som er filmet kan være mulige krigsforbrytelser.

STERKE BILDER: En video som sirkulerer på internett skal vise henrettelse av kurdisk fange. Video: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En video som den amerikanske avisa The New York Times har publisert viser det som skal være en kurdisk fange som blir skutt og drept av en tyrkiskstøttet milits i Syria.

Flere andre skal også være drept av de samme styrkene.

Filmer drapene

Ved den syriske grensa ser man flere personer fra militsen som løsner skudd mot en mann som ligger bakbundet nede i en grøft. Mannen er ikke kledd i uniform og fremstår som sivil.

Det avfyres flere skudd med automatvåpen og sniperrifle mens mannen ligger bundet på bakken.

Videoen viser en annen mann som filmer, gir fra seg kamera til en tredje person, før han sier:

«Ta og film meg, jeg skal skyte ham med et skarpskyttervåpen».

- Vi skal stille de ansvarlige for retten, sier den syriske opposisjonens militære talsmann Yusuf Khalaf til Expressen.

Fangene skal ha blitt drept lørdag etter at militærgruppen Ahrar al-Sharqiyek tok kontroll over hovedveiene i byen Ras al - Ain. Det sier en kilde til The New York Times.

- Minst ni drept

Minst ni kurdere, som beskrives som sivile, skal ha blitt drept etter å ha blitt tatt ut av bilene sine på motorveien sør for byen Tel Abyad, hevder gruppa Syrian Observatory for Human Rights overfor The Guardian.

HARDE KAMPER: En soldat fra den tyrkisk støttede militsen skyter i byen Ras al-Ain søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix.
HARDE KAMPER: En soldat fra den tyrkisk støttede militsen skyter i byen Ras al-Ain søndag. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Etter at den ene på videoen ble skutt og drept, hører man flere av kollegaene som roper «Gud er stor». Den andre krigeren som angivelig også er drept, kan ses levende i videoen i militæruniform. På bilder som er publisert i sosiale medier etterpå, er han ikke lengre synlig på bildene.

- Han med militæruniformen ble nøytralisert, sier Al-Harith Rabah, som er medietalsperson for de arabiske krigerne som var på stedet.

New York Times omtaler drapene som en mulig krigsforbrytelse, og drapet på de to kurdiske fangene viser den spente situasjonen mellom folkegruppene etter at president Donald Trump besluttet å trekke ut de amerikanske spesialstyrkene fra området.

Tyrkiske styrker eller styrker støttet av Tyrkia har nå tatt opp kampen inne i den nordlige delen av Syria mot den kurdiske styrken som tidligere hjalp USA i kampen mot IS.

Rykker inn i nye byer

På lørdag klarte tyrkiske soldater sammen med sine syriske allierte krigere å få kontroll på deler av den strategisk viktige byen Ras al-Ain. Det var harde kamper i byen, men ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet har de et godt fotfeste, og de angrep også byen Tel Abyad.

SIVILE LIDER: En eldre mann blir evakuert fra en bygning i byen Akcakale, nær den tyrkiske grensa, etter en rakett som ble avfyrt fra den syriske siden. Foto: AFP/NTB Scanpix.
SIVILE LIDER: En eldre mann blir evakuert fra en bygning i byen Akcakale, nær den tyrkiske grensa, etter en rakett som ble avfyrt fra den syriske siden. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Den militante gruppen Ahrar al-Sharqiyeh tok kontroll over veien lørdag morgen, og de begynte å stoppe og kontrollere sivile biler langs veien, ifølge talspersonen Al-Harith Rabah,

En kurdisk politisk leder, Hevrin Khalaf, ble ifølge kurdiske kilder stoppet og drept på veien sammen med sin sjåfør.

- Khalaf (35) ble tatt ut av bilen av en tyrkisk støttet milits, som henrettet henne på stedet, uttalte en person fra den kurdiske militsen Syrian Democratic Forces (SDF).

- Dette er et klart bevis på at Tyrkia fortsetter sine kriminelle handlinger mot ubevæpnede sivile, uttalte talsmannen ifølge The Guardian.

- Han er min venn

Den svenske avisa Expressen har fått bekreftet fra sikkert hold at videoen er ekte.

- Han er min venn, sier en syrisk kvinne til de svenske reporteren Magda Gad før hun satte seg alene med de sjokkerende bildene og opplysningene.

Også amerikanske myndigheter har uttalt at de mener videoen er ekte.

Situasjonen i området er svært uberegnelig, og ingen vet hva som skjer fra time til time.

Sivile drept

Hvor mange som så langt er drept i den tyrkiske offensiven, er uklart. Tyrkia hevder å ha drept flere hundre kurdiske krigere, mens SDF opplyser at de har mistet 23 soldater.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at ti sivile ble drept i tyrkiske fly- og artilleriangrep ved byene Ras al-Ain, Tell Abyad og Qamishli. Det samlede antallet drepte sivile skal være 28, melder NTB.

Tyrkiske styrker melder søndag kveld at de har tatt kontroll over en strategisk viktig motorvei i Nord-Syria, opplyser landets forsvarsdepartement.

Motorveien M4 går helt fra Aleppo i nordvest via en rekke kurdiskkontrollerte byer og helt til grensen til Irak i nordøst. Veien er en viktig transportåre for den kurdiske YPG-militsen, som kontrollerer mye av det nordøstre Syria.

Tyrkiske myndigheter opplyser ikke hvor stor eller hvilken strekning av veien de har tatt. Men dersom opplysningen er riktig, vil det uansett hemme YPGs forsyninger som de trenger for å kunne slå tilbake mot den tyrkiske offensiven, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer