Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VIDEO vekket legene

I flere år kjempet Sissel og Hugo Aurdal for å overbevise legene om at sønnens pusteproblemer skyldtes forstørrede mandler og polypper. Hver natt sluttet Torgeir (4) å puste. Et videoopptak av fireåringen fikk legene til å forstå alvoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et år siden kunne Torgeir bare drømme om å base villt i bassenget. Store mandler og barnepolypper gjorde nettene til et mareritt, dagene til en kamp mot trøtthet og tung pust. Legene sto på sitt: «Problemene skyldes trange luftveier og astma. Slapp av, han vokser det av seg,» beroliget de.

- Hver natt våknet vi av at Torgeir hev etter pusten. Noen ganger snorket han som en mann. Det var forferdelig. Vi la ham over på siden, løftet hodet bakover eller vekket ham. Vi var livredde og trodde han skulle dø, forteller Sissel og Hugo.

Torgeirs nattlige kamp for nok luft var ren tortur både for ham og foreldrene. Rare lyder hørtes fra barnerommet. Etter hvert ble de svakere, før en uhyggelig stillhet fylte rommet. Brystkassa på den vesle kroppen trakk seg innover, magen blåste seg opp som en ballong, og en diger grop kom til syne under brystbeinet. Torgeir hadde sluttet å puste, igjen. Stillheten ble brutt av et lite gisp, et tegn på at veslegutten fikk luft i lungene igjen.

Ble verre

Bare to år gammel fjernet Torgeir en polypp i halsen. Han ble bedre, men ikke frisk.

- Vi har slitt for å bli trodd, hatt problemer med å forklare. Legene har ikke forstått alvoret. De mente problemene ville forsvinne når gutten ble større, sier Sissel.

Men Torgeir vokste ikke tungpustetheten, snorkingen og trøttheten av seg, han ble bare verre. Mandler og barnepolypper hindret gutten i å puste skikkelig.

Sissel og Hugo hadde fått nok. De kontaktet øre-nese-halsspesialist Olav Skatvedt og festet sønnens nattlige kamp til videobåndet.

Rolige netter

- Legene fikk sjokk. På Rikshospitalet fortalte de at samtlige leger gispet etter luft da de så videoen. Operasjon ble ordnet på flekken, forteller Hugo.

Og Torgeir er ikke til å kjenne igjen. I oktober i fjor ble han endelig kvitt «plageåndene»: mandler og barnepolypper ble skåret vekk. Nå senker freden og roen seg når pjokken sovner, han kjemper seg ikke lenger gjennom natta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media