Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Videoen av «haiangrepet» har satt sinnene i kok

- Utenkelig, skriver aktivister

«HAIANGREP»: Fiskeren får refs for denne videoen, som han opprinnelig publiserte på sin private Facebook-side. Video: @oceanskeepers / Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen av hammerhaien som «angriper» fiskeren i Australia har skapt sterke reaksjoner. Hammerhaien er nemlig død, og var slettes ikke på utkikk etter en menneskearm til middag.

Oceans’ Keepers publiserte videoen av fiskeren Cass Williams på sin Facebook-side og Instagram-konto mandag kveld. De er ikke nådige i sin kritikk mot videoen:

«Dette er @caasa80 (Cass Williams) som later som han blir bitt av noe som ser ut som en utrydningstruet hammerhai. Det som virkelig skjer er at Cass har fanget et ungdyr, drept den, fjernet tennene og kjeven på den, og presset armen sin ned halsen og gjentatte ganger slått hodet og kroppen dens mot kaia mens han roper om hjelp, og ser ut som en fullstendig idiot mens han gjør det.»

STERKE REAKSJONER: Instagram-profilen Oceans' Keepers var ikke nådige i sin kritikk av fiskerekns videoklipp. Foto: Skjermdump
STERKE REAKSJONER: Instagram-profilen Oceans' Keepers var ikke nådige i sin kritikk av fiskerekns videoklipp. Foto: Skjermdump Vis mer

Var allerede død

- De fremstiller ikke bare dette feilaktig som et haiangrep, men @caasa80 setter også alle andre fiskere i samme bås for alle de som ser dette.

Dagbladet har vært i kontakt med fiskeren, som viser til svaret han har gitt i kommentarfeltet på videoen på Facebook.

SVARER FOR SEG: Fiskeren kommer med sitt svar i kommentarfeltet, der han mener folk ikke ser på fakta før de kritiserer. Video: Skjermdump
SVARER FOR SEG: Fiskeren kommer med sitt svar i kommentarfeltet, der han mener folk ikke ser på fakta før de kritiserer. Video: Skjermdump Vis mer

Der skriver han at haien hadde svelget agnet som var beregnet på en annen art, og klarte å rote seg inn i lina.

- Vi visste ikke på det tidspunktet at det var en hai.

Da de fikk haien inn langs siden på båten blødde den og rørte seg ikke lenger.

Ble mat til tre familier

- Vi valgte å bruke kjøttet istedenfor å bare kaste det tilbake i havet. Vi tenkte også at vi like så godt kunne ta vare på kjeven, selv om den var ganske liten. Etter dette stakk jeg armen min så langt jeg kunne inni haien.

Williams sier at det var kameratene som terget og fikk han til å late som han ble bitt av den mens de filmet.

- Etter det fileterte jeg den. Den ble mat til tre familier.

Videoen publiserte han på sin egen Facebook-side fordi han tenkte bare vennene hans ville se det.

- Det er tydelig for en hver som studerer eller er ofte rundt haier at haiens kjeve er blitt fjernet. Han ler mens han later som han blir angrepet og slenger haien rundt seg, sier Oceans’ Keepers til Dagbladet.

Ønsker nye lover

I Instagram-innlegget oppfordrer de til å dele videoen i håp om at Australias miljø- og energiminister Josh Frydenberg skal innføre lover som beskytter hammerhaien.

- Hammerhaien er sterkt truet i Australia, men det er likevel lov å fange og drepe de.

Williams skriver i kommentaren sin:

- Husk at det er fullstendig lovlig å drepe haier her i Queensland så lenge de er under 1,5 meter og denne var 1,35 meter. I min karriere har jeg vært borti mange sjøskapninger, og jeg elsker dem, og jeg dreper også noen. Jeg har hjulpet skilpadder løs fra garn, reddet skadde fugler og tatt dem med til villdyrsentraler.

Videre skriver han at han har dykket med blant annet hvaler, rokker og sjøkuer.

- Jeg har all rett til å spise hai om jeg vil, og om jeg vil lage en tullevideo kan jeg det også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!