GIR KRISA ET ANSIKT: Videoen viser at Omran Daqneesh (3) hentes ut av ruinene etter et flyangrep. Han gir krisa et ansikt, skriver internasjonale medier. Video: Youtube/Aleppo Media Centre (AMC)Vis mer Vis mer

Videoen av Omran (3) spres verden over:
- Aleppos barn har vært under angrep i fire år

Tre år gamle Omran overlevde gårsdagens luftangrep i Aleppo. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Videoen av tre år og halvt år gamle Omran Daqneesh har i løpet av de siste timene spredt seg verden over.

Han er blant barna som har overlevd angrepene som har herjet Aleppo de siste årene.

Amerikanske ABCs Midtøsten-korrespondent har vært i kontakt med legeteamet fra Syrian American Medical Society som behandlet gutten. De bekrefter guttens navn og alder.

- Denne legegruppa er et eksempel på en gruppe som har heroiske, lokale, syriske hjelpearbeidere som blør og dør med sivilbefolkningen, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

Ingen vet hvor foreldrene er

Treåringen skal ha blitt hentet ut av et hus i Aleppo etter et luftangrep i går kveld, sammen med tre andre barn.

Omran var ett av fem barn som ble såret under gårsdagens angrep.

Videoen viser en blodig og forvirret gutt, som blir hentet ut av et herjet boligområdet og inn i en ambulanse. Ifølge legene ABC har snakket med er det ingen som vet hvor femåringens foreldre er eller hva som har skjedd med dem.

Gutten ble sendt til sykehus i går, og ble utskrevet samme kveld.

IKONISK: Bildet av tre år gamle Alan Kurdi som omkom da båten som skulle ta ham fra Tyrkia til Hellas kantret ble etter kort ikonisk. Foto: Nilufer Demir/AP      
IKONISK: Bildet av tre år gamle Alan Kurdi som omkom da båten som skulle ta ham fra Tyrkia til Hellas kantret ble etter kort ikonisk. Foto: Nilufer Demir/AP       Vis mer

Ifølge Syrian Obeservatory for Human Rights (SOHR), døde tre personer i går kveld som følge av luftagrep mot Aleppo. Organisasjonen skriver at dødstallet er forventet å stige: For flere sårede er tilstanden kritisk, og et ukjent antall savnede befinner seg fortsatt under bygningsmassene.

De siste ukene har kampene i Aleppo herjet som verst. 17. juli omringet regimets styrker Aleppos opprørskontrollerte områder, i kampen mot terrorgruppa IS.

- Aleppos barn er under angrep hver uke

Jan Egeland i flyktninghjelpen forteller at internasjonale hjelpeorganisajoner ikke har vært der på lang tid, fordi det er for farlig.

- Sist jeg var der, i februar i 2013, var det store ballistiske SCUD-raketter som ble sendt inn i opposisjonskontrollerte områder. Hele kvartaler ble jevnet med jorda. Jeg har sett mye forferdelig i krigføring, men jeg har aldri sett hele kvartaler bli slått ut av en eksplosjon. Det som gjorde størst inntrykk var foreldre som hadde gått på jobb, men som endte opp med å løpe hjem igjen. Med bare hender prøvde de å finne restene av barna sine, som egentlig skulle passes på av en bestemor eller bestefar. Siden den gang har Aleppos barn vært under angrep hver uke. Barna har vært i konstant fare i fire år.

Han forteller at områder som tidligere ble regnet for å være trygge, som skoler og sykehus, er blitt til noen av de farligste stedene man kan oppholde seg.

- Med egne øyne har jeg sett skole etter skole bli jevnet med jorda. Det er et forsøk på å knekke den andre sidens moral fullstendig. Lenge har den østlige siden av Aleppo vært opposisjonskontrollert og den andre siden regjeringskontrollert. Mange ganger har man trodd at dette er sluttkampen om Aleppo, men gang på gang klarer man å stå imot den ene eller den andre siden.

- Kjemper til siste syrer har falt

I slutten av juli gikk både FN og utenriksminister Børge Brende ut og ba om 48 timer humanitær pause i kampene i Aleppo, for å kunne komme sivilbefolkningen til unnsetning.

- Det er helt avgjørende å få humanitær tilgang til den beleirede sivilbefolkningen inne i Øst-Aleppo. Norge stiller seg derfor bak FNs appell til de stridende partene om en humanitær pause i kampene, sa utenriksminister Børge Brende (H) til Dagbladet i juli.

SUADS LIV SOM FLYKTNING: Vi ga Suad (15) et GoPro-kamera. Hun filmet livet som flyktning i Europa. Vis mer

For to dager siden bombet Russland for første gang syriske byer fra landets flybase i Iran. Aleppo var da blant byene som ble angrepet fra lufta.

- Kampene i Aleppo er enormt kalkulerte, men så har man også internasjonale sponsorer som stadig kaster inn nye ressurser, når deres side ligger dårligere an. De er villige til å kjempe til den siste syrer har falt. Vi har ikke en gang klart å få til den avtalen jeg var overbevist om at vi kom til å få til: 48 timers humanitær våpenhvile. Det eneste logiske å spørre om er om vi ikke kan si at vi ikke skal sloss to dager i uka, sier Jan Egeland.

- Jeg kan ikke vaske av blodet

Forrige uke skrev Mahmoud Rashwani, syrisk aktivist og blogger, om livet i Aleppo. Innlegget ble publisert på nettsidene til The Guardian, og beskriver et hverdagsliv hvor han ikke lenger trenger å sette på alarm om morgenen. Han skriver at han hver dag våkner klokka syv av en prosjektil eller en bombe.

Den siste tida har han hjulpet til med redningsarbeid i Aleppo og skriver at han har blitt ekspert på å dra ut mennesker fra ruinene.

BORGERKRIGEN I SYRIA: Fem år er gått siden borgerkrigen i Syria startet. Dette har skjedd fram til våren 2016. Video: Reuters/RTR TV, klipp: Mina Liavik Karlsen / Dagbladet Vis mer

«De harde klemmene jeg får fra barn jeg bærer ut av ruinene av det som en gang var hjemmet deres, kommer aldri til å forlate minnet mitt. Jeg kan heller ikke vaske blodet deres av T-skjortene mine.

Kona mi lurer på hvorfor jeg kjøper ti T-skjorter hver gang jeg besøker Tyrkia. Jeg forteller henne at 'jeg mister de gamle', sånn at hun ikke skal bli redd. Spesielt fordi hun har blitt så mye mer sensitiv når det kommer til barn etter at hun fødte Zara (datteren journ. anm.)», skriver Rashwani.

Mer enn 13 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse inne i Syria. Stadig flere syrere tvinges til å flykte.

SOHR opplyser at omlag 4800 mennesker ble drept som følge av krigshandlingene i landet i løpet av juli. Blant dem skal 1590 være sivile.

Verden over

Bildet av tre år gamle Omran ble delt flere tusen ganger etter at The Telegraphs Midtøsten-korrespondent delte det på Twitter i går kveld.

«En lege i Aleppo sendte nettopp dette bildet av et omtåket barn som overlevde et luftangrep i Aleppo», skriver Raf Sanchez.

I morgentimene i dag var det omtalt i medier verden over.

The Telegraph skriver at bildet bare viser en liten del av det forferdelige som utspiller i Aleppo.

Arwa Damon, CNNs utenrikskorrespondent, har delt CNNs sak på Twitter, med teksten:

«Dette er ekte. Det er nødt til å stoppe. Hva skal til? Liten gutt i Aleppo Syria er en påminnelse om krigens skrekk».