VENEZUELA: De siste dagene har spenningene økt i Venezuela. To opposisjonsledere, Leopoldo Lopez og Antonia Ledezma, er brakt bort fra sine hjem av landets sikkerhetstjeneste, ifølge familiene deres. Video: CNN Vis mer

Venezuela

Videoen fra Venezuela som får EU til å reagere: - De tar Ledezma!

To opposisjonsledere i Venezuela ble hentet fra hjemmene sine like rundt midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): 9. juli skrev Dagbladet at en av de mest kjente opposisjonslederne i Venezuela, Leopoldo Lopez, hadde blitt løslatt etter tre år i fengsel.

I natt ble angivelig Leopoldo Lopez og en annen opposisjonsleder, Antonio Ledezma, brakt bort fra hjemmene sine av landets sikkerhetstjeneste, ifølge familiene deres.

- De tar Ledezma!

Lopez ble hentet av tjenestemenn fra sikkerhetstjenesten Sebin natt til tirsdag, ifølge hans kone Lilian Tintori.

- De har akkurat tatt Leopoldo. Vi vet ikke hvor han er, og heller ikke hvor de tar ham hen, skriver hun på Twitter.

Kona har også publisert videoen du kan se øverst i saken, som skal vise at Lopez blir brakt bort av bevæpnede tjenestemenn.

I tillegg til Lopez ble opposisjonspolitiker Antonio Ledezma pågrepet tirsdag, .

Ledezmas støttespillere har publisert en video på sosiale medier som angivelig viser politikeren bli brakt bort fra sitt hjem, mens en kvinne roper om hjelp. Ifølge CNN er kvinnen i videoen Ledezmas kone.

- De tar Ledezma. Det er et diktatur, roper kvinnen.

  • Videoen av de to politikerne bli hentet ut av hjemmene sine kan dere se øverst i saken.

EU reagerer

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier tirsdag ettermiddag at pågripelsene er et «klart steg i gal retning».

- Vi forventer mer informasjon fra venezuelanske myndigheter om deres situasjon, som er uklar, sier Mogherini.

Meldingen om de to opposisjonslederne kommer to dager etter valget av en grunnlovsgivende forsamling. Forsamlingen får makt til å endre sentrale lover og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Landets president Nicolás Maduro har erklært seier i valget, som ble boikottet av opposisjonen. Både Lopez og Ledezma hadde på sosiale medier oppfordret venezuelanere til å boikotte valget.

Maduro-kritikere

Lopez, som leder opposisjonspartiet Voluntad Popular, satt fra før av i husarrest. Bakgrunnen er at han i 2013 ble dømt til flere års fengsel for å ha oppfordret til vold i forbindelse med protester mot Nicolás Maduro.

Lopez ble sluppet ut av fengsel i juli for å sone resten av straffen i husarrest.

Også Ledezma satt fra før av i husarrest. Han ble pågrepet i 2015, anklaget for å ha støttet et angivelig kuppforsøk, ifølge BBC. Ledezma, som tidligere har vært borgermester i hovedstaden Caracas, har vært en framtredende kritiker av Maduro.

Kona delte overvåkingsvideo

Nyheten om at Lopez hadde blitt hentet fra hjemmet sitt natt til tirsdag kom da hans kone delte Twitter-meldinga tirsdag morgen.

Søndag morgen meldte landets påtalemyndigheter at en opposisjonspolitiker var blitt drept i politiske sammenstøt. Innen midnatt hadde tallet nådd ti, ifølge landets myndigheter. Ifølge opposisjonen var dødstallet 15.

Flere har hevdet at landet er nær en borgerkrig. Under valgdagen ble blant annet sju politifolk i en politikonvoi utsatt for et bombeangrep.

STORE SPLITTELSER: Sju politibetjenter ble skadd da en bombe gikk av midt i en politikonvoi i Caracas, Venezuela. Landet preges av store splittelser. Minst ti personer skal ha mistet livet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på valgdagen søndag. Video: CNN / AP Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/68551853 Vis mer

Det er foreløpig uklart hvem som sto bak angrepet og hvordan tilstanden til de sju skadde er, bortsett fra at ingen av dem skal være livstruende skadd.

De dramatiske bildene, skadene og dødsfallene, er bare toppen av en dyster statistikk. For siden april i år har minst 113 mennesker mistet livet, og et langt høyere antall blitt skadd i de voldsomme opptøyene i landet.

Sør-Amerika-eksperten Vegard Bye snakket med Dagbladet om situasjonen i Venezuela i forbindelse med søndagens valg. Da uttrykte han sin bekymring for at konflikten i landet skal eskalere og utvikle seg til en borgerkrig:

- Bildene av hva som skjer i gatene i Caracas viser at det begynner å nærme seg borgerkrigsliknende tilstander. Politiet og militæret er godt utstyrt, men det er også de unge studentene og demonstrantene som er ute i gatene og protesterer, sier Bye som har fulgt utviklingen i Venezuela tett siden han jobbet for FN i Sør-Amerika på 70-tallet.