Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Videoklipp av elefanten som «røyker» forbløffer forskerne

Oppførselen har aldri blitt observert tidligere blant elefanter.

ALDRI BLITT FILMET FØR: Videoen av elefanten ble filmet i 2016 av Vinay Kumar, en forsker ved WSC, da han besøkte kamerastasjonene i Nagarahole nasjonalpark i Karnataka i India. Video: Wildlife Conservation Society Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 48 sekunders lang video viser at elefanten, som befinner seg i en skog sør i India, plukker opp noe med snabelen før den deretter putter det i munnen og blåser ut røyk.

Ifølge biologer fra Wildlife Conservation Society (WCS) i India er opptaket «den eneste kjente dokumentasjonen på denne type oppførsel. Oppførselen har fått forskere og eksperter til å undre».

Ifølge forskerne i India har heller ikke denne oppførselen blitt observert tidligere, ifølge The Guardian.

Videoen av den «røykende» elefanten ble filmet i 2016 av Vinay Kumar, en forsker ved WSC, da han besøkte kamerastasjonene i Nagarahole nasjonalpark i Karnataka, en delstat sør i India.

Kan være selvmedisinering

Forskerne tror elefanten plukker opp askedekket kull. Denne typen kull er det rikelig av i skoger etter brann eller lynnedslag.

Ifølge Kumar skal kull ha toksinbindende egenskaper som kan fungere som medisin for dyrene. Kull kan også fungere som avføringsmiddel.

Selv om det ikke er blitt observert at elefanter har blåst aske på denne måten tidligere, kan oppførselen, ifølge forskerne, være en form for selvmedisinering- zoopharmacognosy, som er et velkjent fenomen i dyreriket.

Ifølge nettsida til Harvard University kan denne typen selvmedisinering i dyreriket foregå ved at dyrene inntar ulike stoffer for å forebygge eller behandle sykdommer.

Flere «røykende» dyr

Innen vitenskapen mente man lenge at selvmedisinering var en tillært oppførsel. Det ble antatt at dette kunne oppstå hos dyr som hadde evne til å observere og lære.

Seinere har forskere observert ulik forekomst av selvmedisinering hos insekter som viser at denne oppførselen ikke alltid må læres.

Ifølge Smithsonian.com er det tidligere blitt observert andre dyr som «røyker» eller driver selvmedisinering på andre måter. Blant annet spiser de røde Colobusapene på Zanzibar trekull for å motvirke giftige stoffer i maten. Dvergsjimpansen av rasen bonobo svelger blader som har røffe overflater for å «skure» fordøyelsessystemet for parasitter og det antas at gravide elefanter i Kenya spiser blader som kan påvirke fødselen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!