«Videreførte vikingmyten»

Thor Heyerdahl videreførte vikingmyten med sine oppdagelser, mener forfatteren Tor Bomann-Larsen. - Han oppfylte det lille folkets behov for den store mannen, sier Bomann-Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske medier er godt i gang med en av sine favorittøvelser: å gjengi utenlandske avisers og TV-stasjoners omtale av norsk omdømme i den store verden. Det gir travle dager ved Thor Heyerdahls bortgang. Den anerkjente biografen Tor Bomann-Larsen mener Heyerdahl bekreftet det bildet nordmenn liker å ha av seg selv som verdenserobrere.

Uhørte grep

- Thor Heyerdahl ga fornyet kraft til myten om nordmenn som verdensoppdagere, sier Bomann-Larsen.

Han har blant annet skrevet om både Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Og sporene tilbake til nettopp polarheltene er det naturlig å se etter ved denne anledning, mener Bomann-Larsen.

- Heyerdahl ble en verdensoppdager på et tidspunkt da verden allerede var oppdaget. Men det han gjorde, var å skille seg ut på to områder. For det første begynte han å reise i tid. Han var en eneste stor tidsmaskin, men klarte å gi mening til reisene gjennom sitt forskningsarbeid. For det andre valgte han å reise fra kulde til varme - og ga den nasjonale oppdagelsesreisen en helt ny temperaturdimensjon. De norske oppdagelser var jo bygd på en forutsetning om kulde og snø. Det han gjorde, var nærmest uhørt for nordmenn, men det viste seg å være et godt grep.

Det viktigste

I likhet med de store polarreiser er også Heyerdahls ekspedisjoner tuftet på vikingmyten, mener Bomann-Larsen.

- Dette er vår nasjonale myte. Den som handler om det norske imperium som ble etablert gjennom vikingtida, og som ble gjenopplevd på slutten av 1800-tallet. Men da det tok slutt, holdt det ikke med bare Holmenkollen i lengden. Kloden måtte på banen igjen, og Thor Heyerdahl klarte å huke dette inn og holde myten gående et par generasjoner.

- Dette handler om det lille folks behov for den store mannen. Jeg legger merke til at han i disse dager blir omtalt som «den mest berømte nordmannen i verden». Det lille folk opplever seg selv i glansen av den store mann.

- Hva ser du på som hans viktigste gjerning?

- Det fabelaktige med Thor Heyerdahl er at det finnes ingen grenser hos ham. Geografien ble ingen grense. Hvis du har fantasien, tanken, ideen og viljen, så finnes uante muligheter. Nansen og Amundsen førte en tradisjon vi måtte oppgi. Norge tapte kappløpet, vi hadde ikke råd til å følge Russland og USA ut i verdensrommet. Men da forenklet Heyerdahl bare spillet. Han flyttet det over til en ny og billigere arena - for en flåte hadde vi råd til.

Nye kandidater

- Vil det være mulig å frambringe en slik skikkelse igjen?

- Vel, det Thor Heyerdahl har gjort, har jo utspring i en personlighet. Bjørnson sa at Norge skulle frigjøres gjennom geni. Geniet er her den store personligheten, en verdenspersonlighet som sprenger de nasjonale grenser. Men et annet spørsmål er selvfølgelig om i hvilken grad et lite folk er i stand til å håndtere så mye storhet, sier Tor Bomann-Larsen.

VIKINGEN: Tor Bomann-Larsen mener at Thor Heuerdahl videreførte vikingmyten og ga fornyet kraft til myten om nordmenn som verdensoppdagere.