Årets navn 2017:

Viet det første homofile paret: - Har blitt kalt hykler og misfoster

Nå er Bettina Eckbo nominert til Årets Navn i Dagbladet.

Eidskog 20170201.
Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Eidskog 20170201. Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs gifter seg som det første homofile paret i en norsk kirke. Vigselen fant sted i Eidskog kirke ved midnatt 1. februar 2017. Sokneprest Bettina Eckbo viet paret. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): - Det var en ære for meg å få være den første. Dette er en kamp jeg har støttet hele tiden, sier Bettina Eckbo.

Klokka 00.00 den 1. februar i år ble Norges første homofile par viet i kirken. Eckbo gjennomførte vielsen.

- Dette har vært en viktig sak for meg. Det markerer en milepæl i kirkens historie og det er utrolig flott å kunne være en del av en kirke som er åpen og støttende, ikke fordømmende, sier Eckbo til Dagbladet.

Hykler og misfoster

I april 2016 ble det bestemt at Den norske kirke skulle få en liturgi for kirkelig vigsel av likekjønnede.

Forslag til ny liturgi ble behandlet av Bispemøtet og Kirkerådet, og sendt på høring. Det nye ritualet ble vedtatt på Kirkemøte i Trondheim 30. januar. Etter årelang strid og debatt gjaldt det nye ritualet fra 1.februar.

Og Eckbo har erfart at ikke alle er like glad for engasjementet hennes.

- Jeg har fått mange reaksjoner. De aller fleste er positive, men det er også noen som ikke liker dette, sier hun og fortsetter:

- Jeg har på en måte blitt symbolet på dette og derfor har jeg fått reaksjonene. Jeg har blant annet fått beskjed om at jeg er hyklersk og et misfoster.

Meldte seg ut

Saken er fortsatt betent. Samme dag som Kirkemøte vedtok at homofile kan vies i kirken, meldte 807 personer seg ut. Antallet utmeldinger denne ene dagen er om lag 15 ganger høyere enn utmeldingstallet i uka før vedtaket, skrev Vårt Land i februar.

Siden februar har 84 lesbiske og homofile blitt viet i kirken.

Eckbo mener det bør være rom for uenighet og at prester skal kunne reservere seg mot vie likekjønnede. Hun understreker at kirken skal være åpen for alle. Likevel syns likekjønnet ekteskap burde blitt lov tidligere.

- Ja, dette burde skjedd tidligere. De som er eldre enn meg har stått i denne kampen på en mye tøffere måte enn meg. Jeg kom seint på banen og biskp Rosmarie Køhn og prest Siri Sunde er blant mine forbilder.

Ventet 36 år

Kjell Frølich Benjaminsen og Erik Skjelnæs ble det første homofile paret som fikk gifte seg i kirken i Norge. For dem var det en selvfølge at Eckbo skulle vie dem.

- Jeg har allerede stemt på henne til å bli årets navn, sier Erik Skjelnæs.

Sammen med ektemannen ble han viet av Eckbo, i det sekundet vedtaket ble fattet.

- Det er mange år siden vi bestemte at Bettina skulle vie oss. Hun er datter av noen nære venner og vi har fulgt henne lenge. Da Kjell fridde til meg, bestemte vi at vi ikke skulle gjøre dette før det var mulig for oss å gifte oss i kirken, forteller Skjelnæs.

Etter 36 år som kjærester fikk endelig Skjelnæs og Benjaminsen det som de ville.

- Vi trives godt med Bettina og hun er veldig hyggelig. Vi var hele tiden sikre på at hun ville vie oss og hun har vært positiv til det hele tiden, sier Skjelnæs.

Selv syns Eckbo det var helt spesielt å få vie paret.

- Det var utrolig flott å stå i kirken. Dette har kostet mye for mange, og er et godt bilde på at størst av alt er kjærligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer