Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vietnam hevder den kinesisk kystvakta dundret inn i vietnamesisk skip

Bitter vannkrig i grensehavområde med store oljeressurser.

MED VANNKANON: Vietnam offentliggjorde i går blant annet dette bildet. Foto: AFP / VIETNAMESE FOREIGN MINISTRY / NTB scanpix
MED VANNKANON: Vietnam offentliggjorde i går blant annet dette bildet. Foto: AFP / VIETNAMESE FOREIGN MINISTRY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nabolandene Kina og Vietnam barket i går sammen i Sørkinahavet.

Vietnameserne mener et kinesisk kystvaktfartøy i går, med viten og vilje, kjørte rett inn i et skip fra den vietnamesisk kystvakten, melder Wall Street Journal.

- De kinesiske skipene brukte vannkanoner mot våre kystvaktskip, og de hadde også støtte fra luften, sier en talsperson for den vietnamesiske kystvakta.

Ngo Ngoc Thu, visekommandør i den vietnamesiske kystvakta, sier situasjonen er intens.

Fiskebåter anholdt Vannkanonsammenstøtet skjedde samme dag som Filippinene anholdt 80 kinesiske fiskefartøy i nærheten av Paraceløyene, som både Kina, Vietnam og Taiwan gjør krav på. Kina planlegger å plassere en enorm oljerigg ved øya, noe vietnameserne gjør sitt ytterste for å forhindre.

Det er store olje- og gassressurser i området, og Kina er i konflikt med mange land i Sørøst-Asia om rettighetene.

I 2012 hisset Kina på seg flere naboland, da de laget pass hvor Sørkinahavet var markert som kinesisk territorium.

Kinas offisielle kart har lenge inkludert både Taiwan og Sørkinahavet som kinesisk territorium, men å inkludere dette i passene ble da sett på som en provokasjon

- Denne handlingen fra Kina har krenket Vietnams suverenitet til Paraceløyene og Spratlyøyene, så vel som våre suverene rettigheter og jurisdiksjon til relaterte maritime områder i Sørkinahavet, sa Luong Thanh Nghi, talsperson for det vietnamesiske utenriksdepartementet, den gang.

Flere stridsområder Ifølge Wall Street Journal er det bekymring i Det hvite hus i USA over utviklingen. USA har en sterk interesse i at havområdene i Asia holdes så åpne som mulig. Jen Psaki, talsperson i det amerikanske utenriksdepartementet, sier de er svært bekymret over utviklingen.

I 2012 havnet Kina også i full vannkrig med Japan og Taiwan om en annen omstridt øygruppe i Sørkinahavet. Striden handler om Senkakuøyene og blusset opp etter at den japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

Filippinerne var på vei med forsyninger til mannskapet på den utrangerte rustholken«BRP Sierra Madre».

Filippinene har også plassert en rustholk med et fast mannskap på grunna Second Thomas Shoal, for å markere sin tilstedeværelse der. Filippinene mener den er deres, og kaller den Ayungin. Kineserne mener den er kinesisik, og kaller den Ren'ai Reef.

FIKK MERKER: Vietnameserne mener dette bildet viser skadene på skipet som ble rammet. Foto: AP/ Vietnam Coast Guard / NTB scanpix
FIKK MERKER: Vietnameserne mener dette bildet viser skadene på skipet som ble rammet. Foto: AP/ Vietnam Coast Guard / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!