Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vietnam vant sarskampen

WHO har nå erklært Vietnam som det første landet som har klart å stanse sars-smitten.Våpenet har vært god gammeldags smittevernkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HANOI (Dagbladet/New York Times):

I mars våknet sars-smittede Nguyen Thi etter ni dager i koma. Leger og sykepleiere bønnfalt henne om å holde seg i live.

Det hun ikke visste da, var at legene og sykepleierne som hadde samlet seg rundt senga hennes, hadde samlet seg for å være vitne til «det umulige». Hun var den eneste overlevende av seks av de mest kritisk syke som ble smittet da sars brøt ut på Hanois franske hospital for to måneder siden.

Krisemøte

At hun overlevde, ble et symbol på håp. WHO har nå erklært Vietnam som det første landet som har klart å stanse sars-smitten.

- Landets suksess var ikke et mirakel. Det var skikkelig, gammeldags smittevernkamp, sier Aileen Plant, som ledet Verdens helseorganisasjons aksjon mot sars i Vietnam.

Etter et krisemøte 9. mars med WHO besluttet regjeringen å slåss mot utbruddet åpent og aggressivt.

På regjeringsnivå ble det opprettet en aksjonskomité ledet av helseministeren, som rapporterte direkte til statsministeren, og som involverte en rekke departementer.

Provinsmyndighetene måtte hver dag rapportere om utviklingen i sitt distrikt til aksjonskomiteen i Hanoi. De hadde også fått klar ordre om å isolere pasienter og sende dem til to spesialsykehus i Hanoi, og helsearbeidere overvåket hundrevis av mennesker som hadde vært i kontakt med arbeidere eller pasienter på sykehusene. Hver eneste av disse fikk besøk av helsearbeidere hver dag.

Mer sars

Infrarøde maskiner som kan avsløre høye temperaturer hos mennesker, ble utplassert på flyplasser og grenseoverganger, og hundrevis av elektroniske termometre ble stilt til disposisjon for tollere og immigrasjonsmyndighetene.

Helsemyndighetene sier at det sikkert vil komme nye sars-tilfeller når folk reiser inn og ut av Vietnam. Utfordringen nå er å identifisere smittede, og isolere dem raskt, slik de nå har lært å gjøre, før en ny epidemi bryter ut.

GLEDESSCENER: Det var stor feiring på Instituttet for tropiske sykdommer da det ble kjent at Vietnam har sarsepidemien under kontroll. Her mottar sarspasientene Nguyen Duc Khiem og Vu Khac Kohan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media