Vietnamesisk bløffmaker kan ha rundtlurt verden

Historien om «Vietnam-veteranen» som ble funnet i jungelen etter 44 år skal være falsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dokumentarfilmen «Unclaimed» har skapt overskrifter verden rundt denne uka etter at det ble kjent at den inneholder en historie som overgår det meste av fiksjon.

I filmen ble det hevdet at den amerikanske sersjanten John Hartley Robertson som ble skutt ned over Laos i 1968, hadde blitt funnet på landsbygda i Vietnam 44 år seinere, ute av stand til å snakke engelsk, huske bursdagen sin eller navnene på barna hjemme i USA.

Dagbladet var blant mediene som omtalte saken da den ble kjent tirsdag, men ifølge den britiske tabloiden Daily Mail var historien for god til å være sann.

- Det er ingen tvil om at dette er broren min Tabloiden var også blant mediene som slo opp historien, og skriver nå at de har fått tilgang til offisielle amerikanske dokumenter som avslører det hele som en oppfunnet historie.

Ifølge Daily Mail viser doumentene at mannen egentlig er en vietnameser som har forsøkt å etterlikne Robertson i en årrekke. Han skal blant annet ha innrømmet at han ikke er Robertson i avhør, mens en hemmelig DNA-test for 20 år siden også skal ha konkludert med at han er vietnameser.

I dokumentaren blir det derimot hevdet at han er Robertson. Også den amerikanske soldatens siste gjenlevende søster, Jean Robertson Holley, er overbevist om dette. Klimaks i dokumentaren er det hjerteskjærende møtet mellom de to.

- Jean sa: «Det er ingen tvil. Jeg var sikker på at det var ham da jeg så videoen, men da jeg holdt hodet hans i hendene mine og så ham inn i øynene var det ikke lenger noen tvil om at dette var broren min, sier dokumentarfilmskaperen Michael Jorgensen.

Dokumentarskaperne har ikke ønsket å kommentere påstandene om at mannen i virkeligheten er en velkjent bløffmaker.

- Trodde jeg skulle dø I dokumentaren forteller «Robertson» om tiden etter at han styrtet over Laos.

- Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg sa aldri noe, selv om de slo og torturerte meg, forteller han om fangeoppholdet hos nordvietnamesiske styrker.

Daily Mail har også snakket med en rekke veteraner som reagerer sterkt på påstandene i dokumentarfilmen.

Saken har fått massiv omtale i medier verden over, og flere skeptikere påpeker at den kan være for god til å være sann. De gjenlevende amerikanske familiemedlemmene trakk seg fra DNA-testing i siste liten.