Vietnamesiske adoptivbarn solgt til Norge

174 vietnamesiske barn skal ha blitt solgt for adopsjon, flere av dem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hanoi, Vietnam)En barnehandelliga rulles opp i en rettssak som startet tirsdag i Vietnam. Tolv personer er tiltalt i denne andre av to store rettssaker om barnehandel i Vietnam hittil i år.

Norge og Sverige er blant landene som skal ha fått tilsendt adopsjonsbarn fra ligaen, melder Associated Press. Den anklagende part i rettssaken hevder at 174 vietnamesiske barn ble solgt for adopsjon til utlendinger i perioden mellom juni 1992 og november 1998.

Ligaen skal angivelig ha overtalt ugifte kvinner og fattige, desperate familier til å overlate dem barna sine. Deretter ble barna solgt for US$1000-1500.

En av medhjelperne skal ha overtalt 14 gravide kvinner til å gi fra seg barna sine og betalt en annen kvinne for å vokte over de gravide i månedene før fødslene. Den ulovlige virksomheten skal til sammen ha gitt inntekter på rundt US$70000, en enorm sum i en av verdens fattigste land.

Tiltalte Vu Tien Manh, ansatt i Ninh Binh-provinsens justisdepartement, og hans medhjelpere risikerer fengselsstraffer fra fem til 20 år hvis de blir funnet skyldige.

I januar ble 11 personer i An Giang-provinsen sør i Vietnam dømt og fikk straffer på opptil 20 års fengsel for adopsjonshandel med 199 barn til borgere i Frankrike, USA, Østerrike, Sveits og Belgia. I den pågående rettssaken skal barn være solgt for adopsjon til mennesker i Frankrike, USA, Belgia og Tyskland i tillegg til Norge og Sverige.