- REKRUTTERTE BLANT SUPPORTERE: Ifølge supporterkoordinator Bengt A. Calmeyer lykkes Høibø ved flere anledninger i å rekruttere unge casuals til hat-gruppa Norwegian Defence League (NDL). Foto: Lise Åserud / Scanpix
- REKRUTTERTE BLANT SUPPORTERE: Ifølge supporterkoordinator Bengt A. Calmeyer lykkes Høibø ved flere anledninger i å rekruttere unge casuals til hat-gruppa Norwegian Defence League (NDL). Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

VIF-sjef til Dagbladet: - Høibø vervet folk til høyreekstremt miljø

Måtte be PST-spionen holde seg unna klubben. - Feil, sier Høibø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere sikkerhetssjef i VIF-klanen hevder overfor Dagbladet at PST-infiltratør Christian Høibø rekrutterte noen av deres medlemmer til et høyreekstremt miljø.

- Vi vet at Høibø rekrutterte ungdom fra casual-miljøet i VIF til Norwegian Defence League (NDL). Jeg tok personlig kontakt med Høibø og ba ham slutte - og å holde seg unna VIF, sier supporterkoordinator Bengt A. Calmeyer til Dagbladet.

I 2010 og 2011 var Calmeyer sikkerhetsansvarlig i VIF-klanen.

PST-informant Høibø hadde på det tidspunktet tatt på seg en ledende rolle i NDL. Ifølge PST skjedde dette mot deres vilje.

Casuals Klanen har rundt 10 000 medlemmer og er en uavhengig supporterforening av Oslos største idrettslag, Vålerenga.

En av Calmeyers oppgaver var å holde oversikt over det VIF kaller «alternativmiljøene» blant supporterne. Miljøet omfatter også unge, voldelige menn, såkalte casuals.

Christian Høibø (32) var aktiv i VIF og Klanen i flere år. Samtidig var han PST-informant.

- Mitt mål var å finne ekstremistene i et uoversiktelig landskap, har Høibø forklart til Dagbladet om arbeidet.

Koblet høyreekstreme Men skal man tro Klanens tidligere sikkerhetssjef bidro Høibø også til å skape ekstremister. VIF opplevde Høibøs hemmelighetsfulle arbeid som en belastning. Høibø skal ha rekruttert flere unge VIF-supportere til NDL, ifølge Calmeyer.

- Mitt inntrykk er at han prøvde å skape en kobling mellom Vålerengas pøbler og de høyreekstreme i NDL, sier Calmeyer.

Høibø sier til Dagbladet at han aldri har rekrutert voldelige fra VIF til NDL.

- Calmeyer har i mange år vært en sentral antirasist, og reagerte i likhet med mange andre da jeg ble med i NDL. Jeg fortalte ham da store deler av sannheten, og sa jeg infiltrerte NDL for SOS-rasisme. Calmeyer inntok da en slags diplomatrolle, og ba andre la meg ligge i fred. Det er lang vei derfra og til å kalle meg storeslem, sier Høibø.

Han viser Dagbladet en Facebook-melding fra Calmeyer som han havder beviser dette.

- Så du rekrutterte aldri voldelige eller hooligans fra VIF til NDL?

- Nei, aldri. Jeg er blitt en offentlig godkjent søppelbøtte som andre legger sine synder i, oog jeg må bære vekk, sier Høibø.

Vålerengas supporterklubb har hatt problemer med ekstremister tidligere. På midten av 90-tallet tok klubben og Klanen et knallhardt oppgjør med problemet, etter at grupper som nazistiske Boot Boys forsøkte å få innpass i Klanen.

Modell fra England I Storbritannia står NDLs søsterorganisasjon, English Defence League, sterk i casual-miljøene som finnes rundt store fotballklubber. Høibø hadde erfaring med EDLs strategier, etter å ha jobbet for dem med datasikkerhet.

- Vi så faren for at dette var noe NDL ville forsøke seg på hos oss også. Vi så noen eksempler på folk som ble dratt over dit, og det har vist seg i ettertid at dette var mye på grunn av Høibøs rekruttering, sier Calmeyer.

Mennene fra VIF-miljøet som Høibø vervet til NDL var «unge og uerfarne». Calmeyer kjenner godt til et eksempel der en ung mann fikk store problemer av å bli med i NDL.

- Han opplyste at det var Chris som rekrutterte ham dit, sier Calmeyer.

Klanen reagerte I tida før terrorangrepet 22. juli 2011 jobbet Vålerenga med å avklare om Norwegian Defence League var en organisasjon man skulle advare mot. Kort tid etter terrorangrepet gikk både klubben og Klanen ut og sa at NDL var en gruppe man ikke kunne assosieres med.

LÆRTE I ENGLAND: PST-infiltatør Christian Høibø var tett på engelske EDL og så hvordan de rekrutterte blant voldelige fotballsupportere. Her er EDL i konflikt med politiet under en demonstrasjon i London i 2011. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / CARL COURT
LÆRTE I ENGLAND: PST-infiltatør Christian Høibø var tett på engelske EDL og så hvordan de rekrutterte blant voldelige fotballsupportere. Her er EDL i konflikt med politiet under en demonstrasjon i London i 2011. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / CARL COURT Vis mer

I etterkant av denne uttalelsen tok Høibø personlig kontakt med Calmeyer for å fortelle at han bare var aktiv i NDL som dobbeltagent, forteller den tidligere sikkerhetslederen i Klanen.

- Høibø ringte og ba meg ta kontakt med en kar som het Bård Frantzen i SOS Rasisme. Han fortalte at Frantzen ville bekrefte at han var i NDL på oppdrag fra SOS Rasisme, sier Calmeyer.

Ringte SOS Rasisme Calmeyer fulgte oppfordringen hans.

- Frantzen i SOS Rasisme bekreftet overfor meg at de hadde kontakt med Høibø og at han infiltrerte NDL sammen med dem. I samtalen understreket Frantzen at han selv ikke var positiv til dette arbeidet, men at han hadde lovet Høibø å opplyse at han kjente til det, dersom noen spurte, sier Calmeyer til Dagbladet.

Frantzen bekrefter overfor Dagbladet at han gikk god for Høibøs historie overfor Klanens sikkerhetsleder. Frantzen sier at han flere ganger måtte beskytte Høibø fra miljøer som trodde at Høibø var blitt høyreekstrem.

- Jeg visste ikke den gang at han jobbet for PST. Vi opplevde også at han ikke leverte det materialet fra NDL som ville hjulpet oss i det antirasistiske arbeidet, slik han hadde lovet, sier Frantzen til Dagbladet.

Han syntes den gang det var overraskende at Høibø rekrutterte ungdommer som var tiltrukket av vold til en organisasjon de samarbeidet om å ødelegge.

Juling Calmeyer forteller at Høibø havnet på kant med flere i VIF-miljøet. Han ble kastet ut av flaggborgen under kampene for flere år siden, og skal også ha blitt fysisk angrepet av folk i alternativ-miljøene.

- Hos kjernen i casuals-miljøet fikk han litt mer enn en kald skulder, han fikk et par på trynet, sier Calmeyer.

- I alternativmiljøene var det enkelte som rett og slett var ganske forbannet på ham, for det var noen veldig unge gutter som ble dratt inn i NDL-miljøet av ham, sier VIF-toppen.

Høibø har uttalt til Dagbladet at han hadde relativt frie tøyler:

- Operativ sjef Tore Risberget i PST har uttalt at min jobb har vært å agere på egenhånd. Det har jeg gjort i alle år med varierende hell. Jeg har hatt forholdsvis frie rammer når det gjaldt å identifisere en trussel, og veien har blitt litt til mens jeg har gått. Nøyaktig hva PST gir direktiver om, skal de imidlertid få kommentere selv.

NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE OG PST: Dette bildet av Høibø ble sendt fra Christian Høibøs (32) egen epost-konto i 2011, i tiden der han infiltrerte NDL. Foto: Privat/NDL

PST-spion Christian Høibø fra eget bilde brukt i NDL hvor han var politisk rådgiver.
Mottatt fra epost: 21.02.2013
NORWEGIAN DEFENCE LEAGUE OG PST: Dette bildet av Høibø ble sendt fra Christian Høibøs (32) egen epost-konto i 2011, i tiden der han infiltrerte NDL. Foto: Privat/NDL PST-spion Christian Høibø fra eget bilde brukt i NDL hvor han var politisk rådgiver. Mottatt fra epost: 21.02.2013 Vis mer