Vifter med barberkniv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to år har president George W. Bush arbeidet for å få Europa og andre stormakter med på en tredje runde med FN-sanksjoner mot Iran uten å lykkes. Når USA nå alene utvider sanksjonene mot landet er det tvilsomt om det er egnet til å tvinge landet

i kne og får Iran til å stanse sitt atomprogram. De amerikanske sanksjonene mot banker og finansinstitusjoner vil trolig få store konsekvenser for den allerede svake iranske økonomien, men de politiske konsekvensene vil være mer blandet. Riktignok har britene applaudert tiltakene, men så lenge Russlands president Vladimir Putin både er motstander av sanksjoner, og gir klart uttrykk for at Irans atomprogram ikke har som mål å bygge atombomber, har Iran en mektig alliert. På toppmøtet mellom EU og Russland i Portugal reagerte Putin slik på sanksjonene: –  Hvorfor forverre

situasjonen og føre den inn i en blindgate, med truende sanksjoner eller militære tiltak? Å løpe rundt som en gal mann som vifter med en barberkniv er ikke den beste måten å løse konflikten på.

Tyskland og Frankrike, som har store økonomiske interesser både i olje og bilindustri i Iran, er heller ikke glade for de problemer det vil medføre for tysk og fransk industri. Men kanskje er det en trøst for USA at mange av verdens banker og finansinstitusjoner lojalt vil følge USA av frykt for selv å bli stengt ute fra verdens største økonomi.

På EU toppmøtet ble det også påpekt at det ikke er lenge siden det så ut til å være umulig å komme til enighet med Nord Korea om landets atomprogram, mens man nå har løst dette med fredelige midler.

Politisk kan USAs ensidige sanksjoner virke mot sin hensikt. I første omgang vil beslutningen "Den store Satan" har tatt styrke haukene rundt president Mahmoud Ahmadinejad. Det vil provosere fram klarere motstand i Iran mot USA, særlig nå som Iran har sparket landets sjefforhandler om atomspørsmål, Ali Larijani, og erstattet ham med Ahmadinejads nære allierte Saeed Jalili.