Vifter med barberkniv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I to år har president George W. Bush arbeidet for å få Europa og andre stormakter med på en tredje runde med FN-sanksjoner mot Iran uten å lykkes. Når USA nå alene utvider sanksjonene mot landet er det tvilsomt om det er egnet til å tvinge landet

i kne og får Iran til å stanse sitt atomprogram. De amerikanske sanksjonene mot banker og finansinstitusjoner vil trolig få store konsekvenser for den allerede svake iranske økonomien, men de politiske konsekvensene vil være mer blandet. Riktignok har britene applaudert tiltakene, men så lenge Russlands president Vladimir Putin både er motstander av sanksjoner, og gir klart uttrykk for at Irans atomprogram ikke har som mål å bygge atombomber, har Iran en mektig alliert. På toppmøtet mellom EU og Russland i Portugal reagerte Putin slik på sanksjonene: –  Hvorfor forverre

situasjonen og føre den inn i en blindgate, med truende sanksjoner eller militære tiltak? Å løpe rundt som en gal mann som vifter med en barberkniv er ikke den beste måten å løse konflikten på.

Tyskland og Frankrike, som har store økonomiske interesser både i olje og bilindustri i Iran, er heller ikke glade for de problemer det vil medføre for tysk og fransk industri. Men kanskje er det en trøst for USA at mange av verdens banker og finansinstitusjoner lojalt vil følge USA av frykt for selv å bli stengt ute fra verdens største økonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer