Viftet med armene - ble skutt

NOTODDEN/OSLO (Dagbladet): 27 år gamle Halvor Holtan Aase ble skutt og drept av bevæpnet politi i natt, fordi han viftet med armene. En 44 år gammel politimann skjøt ham fordi han oppfattet ham som truende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både 44-åringen og de tre kollegene som var på åstedet da skuddene ble avfyrt, har vært inne til avhør. 44-åringen har status som mistenkt i saken.

Blodbad

Halvor Holtan Aase hadde vært på restaurant, og ble spanet på av politiet fra klokka 21.10 i går kveld. Han sa til bekjente at han skulle opp til en bostedsadresse på Svelgfoss utenfor Notodden, for å «lage et skikkelig blodbad». Aase var rasende fordi personen på adressen han skulle opp til, tidligere på dagen hadde sprayet hårlakk i ansiktet til kjæresten hans.

Fire bevæpnede politimenn tok oppstilling i bakgården da Aase (27) ankom i drosje. Aase gikk ut av drosja. En 44 år gammel politimann roper «Dette er bevæpnet politi. Stopp». Aase, som er to meter høy og veier 140 kilo, brøler og vifter med armene. Han fortsetter å gå mot politifolkene. Da han er to meter fra politiet, blir Aase skutt og drept.

Det er uklart om Aase bare viftet med hendene, eller om han hadde noe i dem.

Øks og kniv

Aase hadde med seg en bag opp til Svelgfoss. I bagen fant politiet en stor øks og en forskjærkniv på 30 centimeter.

Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO) sa på en pressekonferanse i dag at de ikke hadde opplysninger som tydet på at det skal være noe økonomisk uoppgjort mellom Aase og mannen han var på vei for å besøke.

MISTENKT: Politimannen som skjøt har status som mistenkt. Sefo etterforsker skuddramaet.