Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viggo er skuffet

ARENDAL (Dagbladet.no): Viggo Kristiansen er skyldig i mishandling, voldtekt og drap. Selv er han skuffet over kjennelsen, ifølge forsvarer Tore Pettersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen brukte tre timer på å komme fram til kjennelsen.

Kristiansen ble kjent skyldig på alle tiltalepunkter for drapene i Baneheia, men frikjent på ett punkt for sexovergrep mot en mindreårig gutt.

I byretten ble han funnet skyldig i overgrep også mot to andre små barn. Moren til gutten reagerte med svært sterke følelser på at Kristiansen ble frikjent for overgrepet.

Årsaken til at Viggo Kristiansen ble frikjent på dette punktet, kan være at han kanskje selv var under straffbar alder da overgrepene skal ha blitt begått.

Drepende blikk

Det betyr at juryen har svart «ja» på åtte av de ti punktene i tiltalen. De har svart «nei» på ett tiltalepunkt angående misbruk av gutten. Det tiende tiltalepunktet har juryen ikke svart på fordi dette punktet handlet om misbruket som Kristiansen ble frikjent for.

Kristiansen mottok kjennelsen med hodet støttet i hånden, uten synlige tegn på bevegelse.

Jan Helge Andersen har dermed fått bestevennen gjennom alle år dømt for det groteske dobbeltdrapet. Andersen er svært glad for at juryen har trodd på ham.

Selv kom Andersen for sent inn i rettssalen til å høre domfellelsen som betyr at juryen har trodd på hans forklaring. Et øyeblikk kunne det se ut som om Viggo Kristiansen ville gå løs på den tidligere bestekameraten. Men i stedet sendte han drepende blikk mot både pressen og jurymedlemmene da han ble ført ut.

Mødrene og stefedrene til de to jentene var tydelig lettet over domfellelsen. Foreldrene til Jan Helge Andersen var også i salen, mens Kristiansens nærmeste ikke var til stede.

Skal snakke med Viggo

Kristiansens forsvarer, Tore Pettersen, kommenterer dommen slik til NRK:

- Nå har de funnet Viggo Kristiansne skyldig. Jeg har ikke fått tid til å drøfte det med ham ennå, men det så ut som om han tok det tungt.

- Ble du overrasket?

- Jeg har vært åpen for det at det meste kunne skje, men jeg må bruke litt tid på å se hva som ligger bak dommen.

- Hva skjer videre?

- Han får en straffeutmåling basert på et "ja-svar". Men han ble ikke kjent skyldig i de seksuelle overgrepene som også tiltalen omfattet, sier Pettersen.

Han skal nå snakke med sin klient om kjennelsen og hva slags dom Kristiansen kan regne med å få.

Dom neste uke

Kristiansens forsvarere har under ankesaken prosedert på at politiet mangler tekniske bevis og krevd sin klient frifunnet.

Det to venninnene ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Kristiansen ble 1. juni i fjor dømt til 21 års fengsel og ti års sikring. Han anket skyldsspørsmålet.

Andersen slapp med 17 års fengsel, og anket straffeutmålingen. Dagens kjennelse har ikke berørt Andersen.

Endelig dom er ikke falt. I morgen begynner prosedyrene til aktor og forsvarere, og tidlig neste uke skal fire av de ti jurymedlemmene vær emed på å bestemme straffen.

NEKTER: Viggo Kristiansen blånekter fremdeles for at han har noe med drapene å gjøre. Men i dag kjente juryen ham skyldig i voldtekt og drap på småjentene.
BLE TRODD: Jan Helge Andersen har blitt trodd av juryen. Selv har han tilstått grusomhetene han var med på. Han har bare anket straffeutmålingen på 17 år. Til uka bestemmer juryen straffen på nytt.
FRARØVET LIVET: Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble misbrukt og mishandlet i Baneheia 19.mai. Etterpå ble begge jentene svært brutalt drept.
Hele Norges coronakart