Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viggo er skuffet

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen får nå straffen for barnedrapene. Viggo får 21 års forvaring. Jan Helge får 19 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viggo Kristiansen er idømt 21 års forvaring for drapene i Baneheia.

Tore H. Pettersen forsvarer Viggo Kristiansen.

- Dommen var i samsvar med aktors påstand. Nå skal jeg snakke med Viggo Kristiansen om premissene i dommen og om hva vi eventuelt skal gjøre videre, sier han.

På spørsmål om Kristiansens reaksjon, sier Pettersen:

- Han var skuffet, det var rimelig tydelig på hans kroppsspråk.

Kristiansen så likevel ut til å smile litt rett etter at straffen ble opplest.

Skuffet Fegran

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Ben Fegran mener at Andersen har fått altfor lite uttelling for at han har hjulpet til med å oppklare drapene.

Det kan peke i retning av at Fegran synes saken bør ankes innfor Høyesterett.

- Min umiddelbare reaksjon er at her har lagmannsretten vært uenig: Flertallet har valgt å skjerpe straffen med to år. Vi må se på straffen for å avgjøre eventuell videre anke, sier Fegran til TV 2.

Kunne ha hindret Viggo

Begge er ført ut av salen uten kommentarer til dommen. Kristiansen har kommentert dommen overfor forsvareren sin, men Pettersen vil ikke fortelle hva Kristiansen hadde å si.

Jan Helge Andersen får nå besøk av familien sin. Kristiansen får besøk av sin familie i løpet av de nærmeste dagene.

Begge tar betenkningstid på om de vil anke straffeutmålingen. De må bestemme seg i løpet av fjorten dager.

Ingen formildende omstendigheter

Begge sto vendt mot dommerne og jurymedlemmene med alvorlige ansiktsuttrykk da dommen ble avsagt. Viggo Kristiansen tygde hardt og kjevene jobbet mens han lyttet. Hendene hadde han samlet foran seg.

Dommerne har ikke funnet noen formildende omstendigheter. Jan Helge Andersens medvirkning var en forutsetning for at Kristiansen kunne gjennomføre de grufulle overgrepene. «Han var passiv,» sa førstelagmann Asbjørn Nes Hansen. Dommerne mener at Andersen kunne ha hindret drapene. Fire av dommerne ville gi Andersen 19 år, mens tre av dem gikk inn for 17 år.

I salen satt mødrene og stefedrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Foreldrene til Jan Helge Andersen var også i salen, som ellers var stappfull av pressefolk og tilhørere.

Jentenes familier gir uttrykk for lettelse over dommene.

Straffen ble strengere

I fjor ble Viggo Kristansen dømt til 21 års fengsel, mens Jan Helge Andersen fikk 17 år i fengsel for drap og voldtekt. Foreldrene og stefaren til Stine Sofie reagerte med vantro på det de syntes var en altfor lav straff etter drapet på åtte-åringen.

Både Andersen og aktoratet anket dommen. I sin prosedyre i forrige uke mente forsvarer Ben Fegran at

fengsel i 12-13 år nok

for å ha tatt livet av den forsvarsløse jenta. Begrunnelsen er at Andersen har samarbeidet med politiet, at han ble truet på livet av Viggo til å delta i overgrepene og at han angrer på det han har gjort.

- Jeg har ikke så mye annet å si nå enn at jeg er spent. Det er han også, sa Fegran til Dagbladet.no før straffeutmålingen.

Kan bli livsvarig

Viggo Kristiansen har ikke tilstått det han ble dømt for i lagmannsretten. Forsvareren hans, Tore H. Pettersen, sa i forrige uke at det

finnes verre handlinger

enn mishandlingen, misbruket og dobbeltdrapet som ble begått mot Stine Sofie og Lena. Pettersen har hele tiden understreket at det ikke finnes fysiske bevis på at Kristiansen var i Baneheia 19. mai 2000 da barna ble drept.

Men juryen trodde ikke på Kristiansens uskyld. De sakkyndige mener at kristiansandsgutten

er farlig

, at han ikke kan ta inn over seg det han har gjort, at han har pedofile trekk og at det er fare for gjentakelse.

I dag er Kristiansen blitt blant de første fangene som dømmes til forvaring i stedet for fengselsstraff.

Forvaring er en ny form for straff som kommer i stedet for vanlig fengselsstraff og eventuell sikring. Forvaringen skal både være straff for forbryteren og samtidig sikre samfunnet mot at forbryteren kommer ut hvis han eller hun fremdeles er farlig.

Forvaringen kan idømmes for 21 år, men den kan deretter fornyes for fem år av gangen etter at retten har vurdert fangen. Hvis fangen fremdeles anses som farlig, skal vedkommende dømmes til fem nye år med forvaring. I praksis betyr det at vedkommende kan bli sittende inne for resten av livet.

En pedofil mann som voldtok sønnen sin på besøksrommet på Ila, var den første som er dømt til 21 års forvaring for incestovergrepene. Viggo Kristiansen er blitt den andre som risikerer å sitte på en celle resten av livet.

FORVARING:</B> Viggo Kristiansen har fått 21 års forvaring for de grusomme ugjerningene i Baneheia.
FENGSEL: Jan Helge Andersen fikk 19 års fengsel.
Hele Norges coronakart