- Viggo er uskyldig og forhåndsdømt, sier familien

- Viggo Kristiansen ble forhåndsdømt i Baneheia-saken. Han er uskyldig og vi skal støtte ham, skriver familien i et brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene og brødrene til den barnedrapsdømte Viggo Kristiansen går i brevet sterkt ut mot dommen, pressen, aktoratet og politiet.

I et brev familien har sendt til Fædrelandsvennen, skriver familien at de betrakter Viggo Kristiansen som uskyldig til det motsatte er bevist.

Kristiansen ble for to uker siden dømt til 21 års forvaring for overgrepene og barnedrapene i Baneheia.

- Dømt uten bevis

I brevet skriver familien blant annet at pressen, godt hjulpet av politiet og påtalemyndighet, utelukkende har omtalt 22-åringen i negative vendinger:

- Kan vi få en upartisk og rettferdig rettergang med den omtale Baneheia-saken har fått i mediene før rettssaken i byretten og lagmannsretten startet, spør familien.

Foreldrene og de to brødrene mener at det ikke finnes bevis for å dømme Viggo Kristiansen:

- Etter vår oppfatning er Viggo dømt på sannsynligheter og påstander fra en som Viggo trodde var en god venn, samt mangel på andre løsninger, skriver foreldrene Turid og Svein og brødrene Morten og Trond Kristiansen.

Alibiforsøk

Viggo Kristiansens mor møtte som vitne i saken mot sønnen og Jan Helge Andersen. Turid Kristiansen endret sin forklaring fra byretten til lagmannsretten, der hun forsøkte å gi sønnen alibi ved å hevde at hun så og hørte ham snakke i en mobiltelefon på tunet utenfor familiens hjem. Men telefonutskriften kunne ikke underbygge morens vitneforklaring.

Ut over dette har familien holdt en lav profil.

- Nå mener vi at tiden er inne for å vise at vi bryr oss, heter det i brevet.

- Vitner påvirket

Familien mener at vitner er blitt påvirket av medienes omtale av saken, fordi «mediene i så stor grad gir ut ensidig informasjon om en tiltalt».

- Hva skjedde med «Uskyldig til det motsatte er bevist» i Baneheia-saken, spør familien, før de fortsetter:

« For å underbygge dette litt, vil vi referere en uttalelse fra et vitne, sitat: «Hvorfor tror du Viggo er skyldig? Svar: Det står jo i avisa.» Sitat slutt. Et annet eksempel på hva slags mennesker påtalemyndigheten trakk inn for å sverte Viggo, og som media gladelig fråtset i er: Sitat: «Jeg blir provosert og får gåsehud når noen taler godt om Viggo». Sitat slutt. Vitnene som kalte Viggo, rasist, nazist og var så redde for ham, hvor var de før denne saken kom?».

Takker for støtte

Viggo Kristiansens familie forteller at de har fått støtte fra kjente, ukjente, familie, gode venner og arbeidskolleger.

- Vi vil gjerne takke for all den støtte og trøst dere har gitt oss gjennom en tung tid, skriver familien, før de føyer til:

«Vi kommer alle til å følge opp Viggo, hjelpe og støtte ham så mye vi kan og får tillatelse til.»

Viggo Kristiansen ble i Agder lagmannsrett dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Jentene ble drept under en badetur i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Kristiansen mener at det ble begått saksbehandlingsfeil i lagmannsretten, og han har anket drapsdommen til Høyesterett.

(NTB)