- Viggo flirte i Baneheia

Jan Helge Andersen hevder at Viggo Kristansen flirte under overgrepene mot jentene. Etterpå skal Kristiansen ha truet vennen til å ta livet av en av de to. - Han sa at det enten var henne eller begge. Jeg tviler på at jeg hadde kommet unna i live, hevder Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avhøret av drapstiltalte Jan Helge Andersen fortsatte i dag. I rettssalen i Kristiansand Tinghus blir overgrepene og drapshandlingene beskrevet i detalj.

Andersen legger all skyld for det som skjedde på sin tidligere bestevenn. Selv hevder han at han bare «så vidt var borti» den ene jenta fysisk, til tross for at DNA-funn avslører at han selv deltok aktivt i overgrepene. Videre sier Andersen at Kristiansen ga ham et lite risp i armen for å true ham til å voldta den ene jenta.

- Han sa at hvis jeg ikke gjorde det så skulle han drepe meg. Da visste jeg at han mente det han sa.

- Du mener troende til å drepe deg? spurte aktor.

- Ja.

- Tenkte du på at jentene også kunne bli drept?

- Ja, jeg tenkte på det.

Andersen sier at vennen sto og flirte da han selv gikk bort til den ene av de to småjentene. Selv sier han at han ikke begikk noe overgrep.

Grunnen til at han har avgitt falsk forklaring, oppgir han å være at han ikke visste hvem av de to han hadde gått bort til.

- Forklaringen var riktig, det var bare noe som manglet, sier Andersen.

Fordi Andersen etter eget utsagn ikke begikk overgrepet, skal Kristiansen ha spurt om han var homofil.

Ifølge Andersen tenkte han flere ganger på at Kristiansen kunne ta livet av jentene. Men han «håpet» hele tiden at det ikke skulle skje.

Selv snudde han ryggen til da vennen voldtok en av de to små jentene.

Gang på gang fortalte Andersen retten at han hadde forstått hva Kristiansen var troende til å gjøre, og at han derfor ikke torte å hindre ham.

- Tenkte du tanken på hvordan det ville gå med jentene?

- Jeg håpet at han ikke ville gå så langt som han gjorde.

Siden beskrev han hvordan Viggo Kristiansen tok livet av 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen. Andersen grep ikke inn før etterpå.

- Jeg dytta han vekk og spurte hva faen han holdt på med.

Men da var det for sent. 10-åringen var allerede død av knivstikkene.