-Viggo hadde det grusomt etterpå

Voldsomme raseriutbrudd og ødelagt inventar. Viggo Kristiansens mor har mange vonde minner fra sønnens oppvekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror han hadde det grusomt vondt etterpå, forklarte moren i Kristiansand byrett i mai i fjor. Hun fortalte om hvordan sønnen kunne gå fullstendig amok når han fikk sine raseriutbrudd, med fordreid ansikt og «svarte øyne». Men etterpå kunne han si «Jeg mener det ikke». Onsdag møter 22-åringens mor igjen i retten, denne gangen i Agder lagmannsrett med ti jurymedlemmer som skal avgjøre om sønnen er skyldig i drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

«Black out»

Vitner har forklart seg de siste ukene om 22-åringens aggressive atferd. I byretten bekreftet moren at sønnen skilte seg ut fra resten av barna i nabolaget allerede i tidlig barndom. Hun beskrev hvordan sønnen forandret seg fullstendig under raseriutbruddene, og at han fikk «blackout». Den bekymrede moren mener hun måtte kjempe for å få hjelp. Etter flere undersøkelser fikk Viggo Kristiansen diagnosen MBD (AD/HD). Denne diagnosen mente de sakkyndige psykiaterene, Jofrid Alice Nygård og Kjell Noreik, som har undersøkt Kristiansen, sannsynligvis ikke stemmer. I byretten karakteriserte Noreik 22-åringen som en einstøing. - Dette er ikke noen diagnose, understreket han, men mente det var et viktig trekk å ta med i rapporten om den tiltalte Kristiansen. Han karakteriserte også Kristiansen som «umoden». Onsdag skal de to sakkyndige legge fram sin nye rapport om Kristiansen.

DNA

1. juni i fjor ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for barnedrapene i Baneheia. Bestekameraten, Jan Helge Andersen, ble dømt til 17 års fengsel. Utover Andersens forklaring har juryen få bevis å holde seg til. Rettsmedisinerne fant sæd som beviste at de to småjentene var seksuelt misbrukt. Men det tok tre døgn før de døde kroppene ble overlatt til Rettsmedisinsk institutt. Tiden hadde da fjernet enhver mulighet til å fastslå DNA-profilen på prøvene. Det eneste de sakkyndige kan si med sikkerhet, er at det har vært to gjerningsmenn og at disse kan være Andersen og Kristiansen.

Mobil

Onsdag vil Agder lagmannsrett også få den endelige rapporten fra Rettsmedisinsk institutt om prøvene av blod som er funnet på sykkelvesken til Viggo Kristiansen. Ekspertene har ikke klart å finne noen DNA-profil på blodet. 22-åringen pleide å ha mobiltelefonen sin i denne vesken når han syklet. Årsaken til at sykkelvesken først ble undersøkt i fjor sommer, er at etterforskerne i Baneheia-saken la liten vekt på Kristiansens mobilbruk. Utskrifter viser at Kristiansens mobil var i bruk i samme tidsrom som påtalemyndigheten mener at jentene ble drept, og at mobilen da har vært i nærheten av Eg A-senderen. Eksperter som har forklart seg i retten, mener det er mulig, men lite trolig, at denne senderen dekker drapsstedet i Baneheia. NTB

Kan ikke være sikker: Sakkyndig rettsmedisiner Kari Ormstad fra rettsmedisinsk Institutt i Oslo kan ikke slå fast at det var Viggo Kristiansen som var sammen med Jan Helge Andersen i Baneheia.