Klokka 11.59 ankom Viggo Kristiansen rettssalen i Borgarting lagmannsrett, for å frifinnes for drapene i Baneheia. Smilende og ikledd mørk rutete skjorte tok han plass ved siden av sine advokater Arvid Sjødin og Bjørn André Gulstad.
- Dommen er enstemmig, sier lagdommer Tonje Vang i retten.
Kristiansen sitter tilbakelent med armene i kors, mens han følger nøye med på opplesningen av rettens redegjørelse og slutning: Aktoratets påstand om frifinnelse tas til følge.
- Etter dette frifinnes Viggo Kristiansen for Baneheia-saken, sier Vang.
Derfor frifinnes han
Lagdommeren trekker i stor grad fram Riksadvokatens redegjørelse som bakgrunn for rettens slutning.
Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud konkluderte i oktober med at det ikke foreligger tekniske bevis som knytter Kristiansen til ugjerningene, da han ba Borgarting lagmannsrett om å frifinne ham.
Det finnes blant annet ikke DNA-bevis som sikkert kan knyttes til ham. Teledatabevisene som ble lagt fram i den opprinnelige rettssaken trekker i retning av uskyld, og Jan Helge Andersens forklaringer anses som lite troverdige.
På tilhørerbenken i retten sitter Viggo Kristiansens far og hans to brødre. Førstnevne må ta til tårene når domsavsigelsen er avsluttet.
- Akkurat nå er jeg rørt, men samtidig veldig, veldig glad, sier broren Trond Kristiansen i et intervju med VGTV etter domsavsigelsen.

Beskjed fra Kristiansen: - Har lidd hvert minutt
Advokat Bjørn André Gulstad og advokat Arvid Sjødin holder en pressekonferanse etter domsavsigelsen. Halvard Sivertsen og Mikkel Tronsrud fra støttegruppa til Kristiansen er også til stede.
Det er ikke Viggo Kristiansen.
- Det har vært en prosess rundt det, helt til det siste minuttet. Han har et sterkt behov for avstand til pressen, sier Gulstad.
Han holder så et innlegg, der han blant annet varsler at det vil settes i gang et omfattende arbeid med erstatningskravet.
Så leser han opp en beskjed fra Kristiansen.
- Til tross for den smerte og avmakt jeg har følt, klarer jeg likevel å se hvor opprivende det har vært for de etterlatte. Jeg har forståelse for smerten de har hatt, som ble forverret ved frifinnelsen. Samtidig kunne jeg ikke leve med en feilaktig dom, heter det i uttalelsen.
- Jeg har lidd hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned, hvert år i 21 år.
Han takker samtidig alle støttespillere, advokater, Bjørn Olav Jahr, folk som har tatt kontakt og vist støtte.
- Nå ber jeg om fred og ro til å starte et liv. I dag starter resten av livet.

Også justisminister Emilie Enger Mehl holder torsdag en pressekonferanse om frifinnelsen. Den finner sted klokka 19, og kan følges på Dagbladet TV.
Ti måneders fengsel
Parallelt med frifinnelsen i Baneheia-saken har retten vurdert straffeutmåling i de to andre sakene Kristiansen samtidig ble dømt for - henholdsvis overgrep mot ei jente og kikkerepisoder mot ei nabokvinne.
Han var erkjent begge disse forholdene.
Overgrepene skjedde i perioden mai 1994 til desember 1996, mens den kikker-atferden skjedde mellom mai 1998 og januar 1999. Det er strafferammen på tidspunktet for handlingen som skal legges til grunn.
Lagdommeren henviser likevel til at strafferammen for overgrep har blitt betydelig skjerpet siden 90-tallet.
- Det må tas hensyn til en gradvis økning av straffenivået. Det er snakk om voldtekt av og utuktig omgang mer enn fem ganger med et barn som var 7-8 år, i en periode på halvannet år, sier Vang.
Totalt mener lagmannsretten at Kristiansen ville blitt dømt til to års fengsel for forholdene, men trekker fram formildende omstendigheter i Kristiansens favør.
Det vises blant annet til hans unge alder på gjerningstidspunktene og at han langt på vei har tilstått. Det vises også til at Kristiansen har hatt ekstra belastning fordi han har sittet på forvaring.
De setter dermed straffen til ti måneders fengsel. Den er ferdig sonet.
Kristiansen godtar dommen. Det gjør også aktor, og dommen er rettskraftig.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!