FÅR MØTE I HØYESTERETT: Gjenopptakelseskommisjonen har tre ganger avvist Kristiansens begjæring om å få saken mot seg gjenopptatt. Han gikk derfor til retten for å få avslaget kjent ugyldig, men i begynnelsen av september frifant Oslo tingrett kommisjonen. Kristiansen og hans advokater Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin ba så Høyesterett vurdere om avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen kan overprøves. Foto: Dagbladet
FÅR MØTE I HØYESTERETT: Gjenopptakelseskommisjonen har tre ganger avvist Kristiansens begjæring om å få saken mot seg gjenopptatt. Han gikk derfor til retten for å få avslaget kjent ugyldig, men i begynnelsen av september frifant Oslo tingrett kommisjonen. Kristiansen og hans advokater Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin ba så Høyesterett vurdere om avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen kan overprøves. Foto: DagbladetVis mer

Viggo Kristiansen får gjenopptakelsessaken opp for Høyesterett

Kan bety at bevis må vurderes på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristiansen er dømt til forvaring for Baneheia-drapene i 2000. Tre ganger har Gjenopptakelseskommisjonen avvist Kristiansens begjæring om å få saken mot seg gjenopptatt. Han gikk derfor til retten for å få avslaget kjent ugyldig, men i begynnelsen av september frifant Oslo tingrett kommisjonen.

Kristiansen og hans advokater Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin ba så Høyesterett vurdere om avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen kan overprøves.

Nå gir Høyesterett Kristiansen mulighet til å få de prinsippielle sidene ved saken sin opp for Norges høyeste domstol - og åpner også for at hele gjenopptakelsessaken mot ham må føres for retten på ny.

- Viktig - Høyesteretts ankeutvalg er kommet til at det er behov for raskt å få avklart domstolenes kompetanse ved overprøving av Gjenopptakelseskommisjonens vedtak, skriver Høyesterett i sin avgjørelse. 

Saken anses prinsipiell og viktig, ifølge retten.  

- Ankeutvalget gir tillatelse til at Kristiansens prinsipiale anførsel om at domstolene har full kompetanse til å prøve kommisjonens vedtak blir brakt direkte inn for Høyesterett. De feil som Kristiansen har påberopt subsidiært, må derimot behandles av lagmannsretten først, skriver Høyesterett. 

Kan bli ny sak - For det påstandsgrunnlaget som tillates brakt direkte inn for Høyesterett, finner utvalget at forhandlingen bør begrenses til å gjelde hvilken kompetanse domstolene etter loven generelt ha til å prøve Gjenopptakelseskommisjonens vedtak, heter det i avgjørelsen.

- Dersom den ankende part skulle få medhold i sitt syn på hvordan loven er å forstå, må tingrettens dom oppheves og fortsatt behandling finne sted for tingretten, skriver Høyesterett.  

Da kan det i så fall legges fram bevis som ikke ble vurdert under tingrettens behandling av saken, mener Høyesterett.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Kristiansen hevder DNA kan frikjenne ham.

- Fornøyd - Både Viggo og foreldrene er veldig fornøyd. Dette var det optimale. Foreldrene til Viggo var nesten på gråten, sier advokat Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Nå vil Kristiansens forsvarerteam bruke mye tid på forberedelser før den foreløpig ikke berammede høyesterettshøringen.  

- Det ble lagt opp til en bedre rettssikkerhet med en egen kommisjon. Men mitt inntrykk er at kommisjonen fungerer som et politisk organ, sier advokaten.

Gjenopptakelseskommisjonens leder, Helen Sæter, var ikke tilgjengelig for kommentar ved 1220-tiden i formiddag.

Dagbladet følger saken.

REPRESENTERER KRISTIANSEN: Advokatene Arvid Sjødin (t.v.) og Sigurd Klomsæt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
REPRESENTERER KRISTIANSEN: Advokatene Arvid Sjødin (t.v.) og Sigurd Klomsæt. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer