Viggo Kristiansen får ikke gjenopptatt Baneheia-saken

Har Høyesterett avgjort i dag.

FÅR IKKE OPP SAKEN PÅ NYTT: Viggo Kristiansens sak er avgjort i Høyesterett. Foto: Eivind Pedersen
FÅR IKKE OPP SAKEN PÅ NYTT: Viggo Kristiansens sak er avgjort i Høyesterett. Foto: Eivind PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett sier domstolene bare delvis kan behandle avgjørelser fra Gjenopptakelseskommisjonen.

Dermed får Baneheia-dømte Viggo Kristiansen ikke gjenopptatt saken sin, går det fram i avgjørelsen (pdf).

Kristiansen anket en avgjørelse hvor Oslo tingrett kom fram til at de ikke hadde kompetanse til å vurdere Gjenopptakelseskommisjonens skjønn og bevisvurdering.

I Høyesteretts kjennelse står det at domstolene i sivile saker ikke kan vurdere alle sider av kommisjonens vedtak om å nekte gjenåpning av en straffesak.

Bare formalia Derimot kan domstolene vurdere om kommisjonens lovtolkning er riktig og om saksbehandlingsreglene er fulgt. Den konkrete rettsanvendelsen og bevisbedømmelsen kan ikke overprøves.

Retten kan heller ikke ta stilling til om saken er godt nok opplyst, fordi Høyesterett mener dette ligger for nært opp til selve bevisbedømmelsen.

Dagbladet har forsøkt å nå Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt i dag, uten hell.

Flere forsøk Kristiansen og advokat Klomsæt har prøvd flere ganger å få Baneheia-saken opp for Gjenopptakelseskommisjonen.

Deretter prøvde de to å få Oslo tingrett til å kjenne Gjenopptakelseskommisjonens avslag ugyldig.

Spørsmålet som nå er vurdert av Høyesterett er hvilken kompetanse domstolene har til å overprøve Gjenopptakelseskommisjonens vedtak.

KJEMPET FOR GJENOPPTAKELSE: Advokat Sigurd Klomsæt i Høyesterett, der han prosederte for gjenopptakelse av Baneheia-saken. Foto: Berit Roald / Scanpix
KJEMPET FOR GJENOPPTAKELSE: Advokat Sigurd Klomsæt i Høyesterett, der han prosederte for gjenopptakelse av Baneheia-saken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer