Baneheia-saken:

Viggo Kristiansen frifinnes

Riksadvokatens avgjørelse er klar. På grunn av manglende tekniske bevis, ber riksadvokaten lagmannsretten om å frifinne Viggo Kristiansen.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud vil gjøre rede for avgjørelsen og den videre oppfølgningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22 år etter drapene i Baneheia er hele saken snudd på hodet. I dag vil Riksadvokaten slå fast at Viggo Kristiansen ble feilaktig dømt for voldtekt og drap i byretten og seinere lagmannsretten. Det bekrefter advokat Arvid Sjødin overfor Dagbladet.

Med Riksadvokatens avgjørelse settes punktum for en årelang prosess for Kristiansens del.

- Jeg vil be Borgarting lagmannsrett om å frifinne Viggo Kristiansen i gjenopptakelsen, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Årsaken er at riksadvokaten mener at det ikke er tilstrekkelig sterke beviser som knytter Kristiansen til drapene i Baneheia.

Blant bevisene Maurud trekker fram, er svekket tillit til DNA-bevisene.

- Ikke tekniske bevis

- Det foreligger ikke tekniske bevis som knytter Kristiansen til ugjerningene, heller ikke DNA-spor, sier Maurud.

Maurud trekker blant annet fram at DNA-bevisene er tolket en rekke ganger.

- Vurderingene fra de sakkyndige viser at det hefter usikkerhet ved resultaene, sier Maurud.

Det er blant annet påvist kontaminering, altså DNA fra for eksempel politifolk, og det kan ha vært feil ved selve analysene.

Maurud slår også fast at teledata viser at Kristiansen mottok fire SMSer i tidsrommet handlingene fant sted, og disse teledataene stemmer overens med Kristiansens forklaring om at han var hjemme da dette skjedde.

- Oppsummert er det min vurdering at det ikke foreligger DNA bevis som underbyger det sentrale bevis som ligger til grunn om at handlingene måtte være begått av mer enn en gjerningsperson, påpeker Maurud.

- Svakheter

Ett av de mest sentrale bevisene da Kristiansen ble dømt, var Jan Helge Andersens forklaring.

Denne forklaringen inneholder en rekke mangler, sier Maurud.

- Sammensatt er Andersens forklaring så preget av uriktigheter og mangler at den ikke kan tilegges vekt i Kristiansens dissfavør, sier Maurud.

Han understreker at det ikke er tvil knyttet til avgjørelsen.

KLAR TALE: Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
KLAR TALE: Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Utløser uløst drap

Fire ganger sendte Kristiansen begjæring om gjenopptakelse, men fikk bare avslag. Først på det femte forsøket besluttet Gjenopptakelseskommisjonen at saken skulle gjenåpnes, etter at det var kommet ny informasjon om både DNA-bevis og det mye omtalte mobilbeviset.

Siden konklusjonen om gjenopptakelse kom den 18. februar i fjor, har omkring ti personer hos politiet i Oslo, to statsadvokater og nå Riksadvokaten gjennomgått saken. Det er gjort nye og omfattende etterforskningsskritt, blant annet et stort antall nye DNA-analyser.

Disse har ført til flere DNA-funn fra Jan Helge Andersen, både på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Det er ikke gjort funn som kan knytte Kristiansen til drapene.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september 2000, tiltalt og seinere dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og Paulsen.

Med dagens frifinnelse av Kristiansen står man nå igjen med et foreløpig uløst drap på Lena Sløgedal Paulsen. Det er ukjent hvordan prosessen vil bli videre med tanke på Jan Helge Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer