Viggo Kristiansen har gått i vranglås

KRISTIANSAND (Dagbladet): Draps- og voldtektssiktede Viggo Kristiansen (21) har gått fullstendig i vranglås. Han har de siste ukene fortsatt sitt dobbeltliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor forsvareren sin klager han over trusler og vanskeligheter i varetektsfengselet. Mens fengselslegen melder at det går veldig greit med 21-åringen.

Et påfallende trekk er at Kristiansen trekker seg tilbake og roter seg inn i selvmotsigelser hver gang politiet i det siste har konfrontert ham med nye tekniske beviser. Nå har politiet gitt opp, og bryr seg ikke med å avhøre Kristiansen før rettssaken starter 23. april.

Ville ikke til retten

Kristiansen går på beroligende medisiner. De siste ukene har han nektet plent å stille i nye politiavhør. Han har også vegret seg mot å bli utredet ved psykiatrisk avdeling ved Vest-Agder sentralsykehus. Kristiansen har også svart tvert nei på alle henvendelser fra journalister som har bedt om intervju.

Under fengslingsmøtet i går slo Kristiansen seg vrang igjen. Han nektet plent å møte dommeren ansikt til ansikt. I stedet sendte han forsvareren, advokat Tor H. Pettersen, med beskjed om å sørge for å få ham løslatt.

Settedommeren, dommerfullmektig Erik Nürnberg, overså forsvarerens innvendinger og lot fengslingsmøtet for første gang i Baneheia-drapene gå for åpne dører.

Kriminalsjef Arne Pedersen begjærte Kristiansen fengslet for åtte nye uker. Kjennelsen er klar først i formiddag.

- Forstår ikke alvoret

En politikilde sier til Dagbladet at oppførselen tyder på at Kristiansen ikke klarer å ta inn over seg alvoret i saken. Dessuten rotet Kristiansen så mye i de tidligste politiforklaringene at de framstår som selvmotsigelser på nesten samtlige punkter.

Viggo Kristiansen har derimot tilstått flere særdeles grove sexovergrep i en årrekke mot ei jente fra hun var sju år gammel. Den øvre strafferammen for disse misgjerningene er alene 21 års fengsel.

Kristiansen er også siktet for et alvorlig sexovergrep hjemme på gutterommet i 1994. I dommeravhør har en den gang fem år gammel gutt fortalt hvordan den da 15 år gamle Kristiansen gjennomførte et overgrep som i lovens forstand betegnes som samleie. Gutten har nå i tllegg fortalt om ytterligere to overgrep, skriver Fædrelandsvennen i dag.

I tillegg kommer hans tilståelse i det som blir betegnet som tidenes alvorligste kikkersak i Kristiansand politidistrikt.

Dagbladet kjenner til at etterforskningsledelsen mener de har gjennomskuet Kristiansens taktikk. Man mener Kristiansen synes det er greit å tilstå noe, slik at han har en grunn til å sitte fengslet.

De taktiske etterforskerne har imidlertid for lengst konkludert med at Kristiansen framstår som en klar moduskandidat med klare seksuelle avvik.

Venner og naboer har fortalt om Kristiansen som storforbruker av porno.

AKTOR: Kriminalsjef Arne Pedersen på vei inn til fengslingsmøtet i går.
DOBBELTLIV: Viggo Kristiansen (21) er siktet for overlagt drap og voldtekt av to småjenter i Baneheia.