Baneheia

Viggo Kristiansen krever 90 millioner

Viggo Kristiansen sonet 21 år i fengsel. Nå vil han ha en rekordhøy erstatning. Kravet er 89 815 602 kroner.

KREVER: Viggo Kristiansen krever nå nærmere 90 millioner kroner i erstatning og oppreisning, etter å ha sittet 21 år i fengsel. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
KREVER: Viggo Kristiansen krever nå nærmere 90 millioner kroner i erstatning og oppreisning, etter å ha sittet 21 år i fengsel. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

STAVANGER (Dagbladet): Han ble uskyldig dømt, og sonet 21 år i fengsel. Han har fått unnskyldninger fra politidirektør Benedicte Bjørnland, riksadvokat Jørn Maurud og justisminister Emilie Enger Mehl.

I desember i fjor i Borgarting lagmannsrett ble Viggo Kristiansen (44) endelig frikjent for å ha drept og voldtatt Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Inhabil

I over et år har advokat Brynjar Meling og hans kolleger jobbet med kravet om erstatning til Viggo Kristiansen. Nå blir kravet overlevert til Justis- og beredskapsdepartementet.

DØMMES: Her leser dommeren opp Viggo Kristiansens dom. Video: NRK Vis mer

En kopi er også sendt til Agder politidistrikt. Årsaken til at kravet ikke blir sendt til Statens sivilrettsforvaltning, som normalt behandler slike saker, er at Siv Hallgren er direktør der.

Advokatene til Viggo Kristiansen mener hun er inhabil, og ikke kan behandle erstatning- og oppreisningskravet, siden Hallgren tidligere var leder for gjenopptakelseskommisjonen. Hallgren stemte mot å gjenåpne saken til Viggo Kristiansen, da et flertall på tre mot to stemmer gjenåpnet saken.

Historiens største krav

- Totalkravet er på nærmere 90 millioner kroner, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

De to meste kjente justismordene i Norge ved siden av Viggo Kristiansen, er Fritz Moen og Per Liland.

Fritz Moen ble etter sin død tilkjent til sammen 16 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten i 2008. Moen ble uskyldig dømt til 21 års fengsel for to drap i Trondheim. Moen sonet 18 år og seks måneder i fengsel.

Per Liland hadde sonet 14 år i fengsel for dobbeltdrap i Fredrikstad da han ble frikjent i 1994. Liland fikk en erstatning og oppreisning på 13 millioner kroner etter justismordet.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års fengsel, og sonet 21 år.

89 815 602 kroner

Slik er kravene som advokatene Bjørn André Gulstad, Brynjar Meling og Carl Jerstad har utarbeidet:

 • Oppreisning: 60 000 000 kroner.
 • Påført inntektstap: 9 392 884 kroner.
 • Framtidig inntektstap: 5 054 718 kroner.
 • Alderspensjon: 1 116 770 kroner.
 • Påførte utgifter: 1 473 350 kroner.
 • Rentekostnader lån far: 435 366 kroner.
 • Påslag for skatteulempe: 1 234 298 kroner.
 • Erstatningsrente påført inntektstap: 4 094 556 kroner.
 • Erstatningsrente påførte utgifter: 716 120 kroner.
 • Erstatningsrente rentekostnader lån far: 152 695 kroner.
 • Erstatningsrente årlig oppreisning: 1 758 178 kroner.
 • Erstatningsrente oppreisning fra 15.12.22: 4 386 667 kroner.

Viggo Kristiansens totale krav, etter uskyldig å ha sittet fengslet i 21 år, er på 89 815 602 kroner.

Til fradrag går beløpet Viggo Kristiansen i vinter fikk utbetalt som forskudd på erstatningen - 10 millioner kroner.

«Unik sak»

- Denne saken er helt unik og kan ikke sammenliknes med noen andre saker. Viggo Kristiansen har sittet uskyldig sittet i fengsel halve livet sitt. Han har blitt frarøvet livet sitt, sier advokat Brynjar Meling.

Etter å ha jobbet noen måneder med kravet om erstatning og oppreisning, knyttet advokatene Gulstad og Meling til seg advokat Carl Aasland Jerstad en av Norges fremste eksperter på erstatningsrett.

REELT KRAV: Advokatene Carl Aasland Jerstad og Brynjar Meling har sammen med advokat Bjørn André Gulstad utarbeidet kravet for Viggo Kristiansen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
REELT KRAV: Advokatene Carl Aasland Jerstad og Brynjar Meling har sammen med advokat Bjørn André Gulstad utarbeidet kravet for Viggo Kristiansen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Kravet vi har sendt til Justisdepartementet, og som Carl Aasland Jerstad har kvalitetssikret, stemmer overens med hva vi mente var et legitimt krav, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

«Nøkternt»

- Det er et reelt krav, hvor vi har tatt utgangspunkt i rettspraksis fra Høyesterett, sier advokat Carl Aasland Jerstad til Dagbladet.

Da Jerstad begynte å jobbe med erstatningskravet, tok han utgangspunkt i Per Liland-saken.

- Kravet fra Viggo Kristiansen er et reelt krav, og det er ikke noe forsøk på amerikanske tilstander. Totalkravet på nærmere 90 millioner kroner, er grundig dokumentert og viser hva Viggo Kristiansen har tapt. Min vurdering er at dette er et nøkternt krav, sier Jerstad.

Omfattende

Advokatene Gulstad og Meling startet umiddelbart etter den endelige frifinnelsen av Viggo Kristiansen i desember i fjor å jobbe med kravet om oppreisning og erstatning til Viggo Kristiansen.

- Det har vært et omfattende arbeid, og vi mener at kravet vi nå har levert er et grundig, gjennomarbeidet og er et reelt krav, sier Brynjar Meling.

- Hva vil dere råde Viggo Kristiansen til dersom kravet blir avkortet?

- Vår formodning er at det ikke kommer til å skje. Men skulle det derimot hende vil vi råde Viggo Kristiansen til å ta saken til rettsapparatet, sier Brynjar Meling.

- Min totale vurdering er at dette er et fornuftig krav, og vil dekke Viggo Kristiansens krav og behov for en rettferdig oppreisning og erstatning for den urett som er begått mot ham, sier Carl Aasland Jerstad.

Dokumenterer overgrep

Kravet som advokatene har sendt til Justisdepartementet er på hele 651 sider. Kravet dokumenterer i detalj hva Viggo Kristiansen har vært utsatt for, fra han ble arrestert og siktet av politiet i Kristiansand høsten 2000, til løslatelsen i 2021.

651 SIDER: Kravet som er sendt til jusisdepartementet er på hele 651 sider. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
651 SIDER: Kravet som er sendt til jusisdepartementet er på hele 651 sider. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- I virkeligheten ble Viggo Kristiansen utsatt for flere justismord - både i Kristiansand byrett og Agder lagmannsrett. Begge rettsinstansene feiltolket bevisene, og påførte vår klient uopprettelig urett og skade, sier mener Gulstad.

- Deretter forsøkte Viggo gjentatte ganger å få Kommisjon for gjenopptakelse av straffesaker, til å gjenåpne saken. Først i februar 2021 vedtok kommisjonen med tre mot to stemmer at saken skulle gjenåpnes. Den urett Viggo Kristiansen har blitt utsatt for, kan ikke sammenliknes med andre justismord i Norge, sier advokat Bjørn Gulstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer