Viggo Kristiansen skal forklare seg

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): I to dager har Viggo Kristiansen lyttet til Jan Helge Andersens forklaring om hvordan to småjenter ble misbrukt og drept i Baneheia i fjor. I dag er det ventet at Kristiansen selv skal i vitneboksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Viggo Kristiansen vil innta vitneboksen i løpet av dagen. Sannsynligvis kommer han til å tviholde på sin tidligere forklaring, nemlig at han ikke har noe med de groteske drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen å gjøre.

Ingen reaksjon

I to dager har han sittet et par meter unna Jan Helge Andersen, som har forklart seg i detaljer om hvordan de to småjentene ble drept av de voksne mennene. Mens flere av tilhørerne har reagert sterkt på det som har blitt sagt, har Kristiansen sittet tilsynelatende ubevegelig ved siden av den ene av forsvarerne, Svein A. Hagen, og notert flittig på lapper.

I går satt han konsekvent med hånden over pannen og øynene, slik at pressefolkene til stede ikke kunne se hvordan han reagerte på det som ble sagt.

Kristiansen har ikke vist avsky eller overraskelse over de grove drapsdetaljene som kom fram i retten i går, og som han selv hevder at han ikke kjenner til. Heller ikke har han reagert på de sterke beskyldningene som rettes mot ham direkte. Han har sett ned i bordet og notert ustoppelig. En sjelden gang strammer han kjevene. Men det er også alt.

Kristiansen vil få spørsmål om hvorfor etterforskerne har funnet DNA-materiale i sæd i forbindelse med etterforskningen.

Andersen fortalte i retten i går at de to diskuterte hvordan de skulle forklare at det var funnet et hår som stammet fra en av dem på åstedet. Andersen fortalte at de skulle si at håret kunne ha blitt flyttet til åstedet med mennesker eller dyr som ferdes i Baneheia.

Den forklaringen kan ikke brukes om sædfunnene.

Gir Viggo skylda

Jan Helge Andersen har brukt mye energi på å overbevise retten om at han selv ikke var aktiv i overgrepene mot Lena Sofie Sløgedal og Stine Sofie Sørstrønen. Han hevder at han satt med ryggen til under voldtektene og at han selv følte seg truet på livet til å drepe Stine Sofie Sørstrønen.

Han har flere ganger sagt at han skjønte at det var alvor da Kristiansen rispet ham med kniv og oppfordret ham selv til å voldta en av småjentene. Dette hevder han likevel at han ikke gjorde. Han har ingen god forlaring på sædfunnene fra han selv.

Andersen hevder også at han ønsket å melde seg for politiet, men at Kristiansen var mot det og at han derfor fryktet at han ville få hele skylden alene.

Han har ikke kunnet forklare hvorfor jentene delvis hadde på seg hverandres klær da de ble funnet. Dette strider nemlig mot Andersens beskrivelse av overgrepene, og kan derfor tyde på at han lyver om flere sentrale forhold rundt overgrepene.

I dag fortsetter forsvarer Ben Fegran utspørringen om hva som skjedde i Baneheia den 19. mai i fjor. Deretter skal Viggo Kristiansens forsvarer, Tore H. Pettersen, stille spørsmål til Andersen.

Kristiansens forklaring i vitneboksen kommer sannsynligvis tidlig på ettermiddagen. Han har sagt seg skyldig i å ha misbrukt flere små barn seksuelt. Dessuten har han innrømmet ett tilfelle av blotting. Men drapene på Stine Sofie (8) og Lena (10) sier han at han ikke vet noe om.

SKAL FORKLARE SEG: Drapstiltalte Viggo Kristiansen.