Viggo Kristiansens anke avvist

Barnedrapsdømte Viggo Kristiansen får ikke saken sin behandlet i Høyesterett. Det avgjorde Høyesteretts kjæremålsutvalg onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Helge Andersen vil få lengden på straffen vurdert i Høyesterett, melder P4.

Dermed er dommen for drap og voldtekt på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000 rettskraftig.

Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen informerte Kristiansen om avgjørelsen onsdag ettermiddag.

- Han ble veldig skuffet over at anken ikke er sluppet inn i Høyesterett. Beslutningen er jo ikke begrunnet, så det er vanskelig å ha noe formening om hva det er lagt vekt på, sier Pettersen til P4.

Andersen anket dommen på 19 års fengsel inn for Høyesterett blant annet på grunnlag av straffelovens paragraf 59, en ny paragraf som kom i mars 2001. Den paragrafen gir mindre straffeutmåling ved tilståelse.

Frykter for rettssikkerheten

Kjæremålsutvalgets avgjørelse onsdag får Ada Sofie Austegard, mor til den drepte Stine Sofie Sørstrønen (8), til å frykte for barns rettssikkerhet.

–Jeg jobber jo til daglig i Stine Sofies stiftelse, og vi har allerede gjort Justisdepartementet oppmerksom på at straffelovens paragraf 59 kan være en fare for barns rettssikkerhet, sier Austgard.

–Nå vil jo Høyesterett, i og med at anken har gått igjennom, legge en praksis på hvordan den skal brukes videre, men vi håper at den ikke skal være avgjørende for om det skal bli satt en mildere straff, sier hun.

Straffeutmålingen for lav

Austegard er ikke minst opptatt av at det i forarbeidet til denne loven står presisert at straffeutmålingen for vold og misbruk av barn allerede er for lav.

–Da kan man jo se det sånn at denne straffeparagrafen ikke skal være forbeholdt saker som angår barn, og da regner jeg med at dette også skal gjelde drapssaker, håper hun.

At Viggo Kristiansens dom på 21 års forvaring blir stående, kom ikke overraskende på Austegard.

–Vi var jo forberedt på at anken ikke ville gå igjennom, og vi er veldig glade for at den ikke gjorde det. For da kunne det kanskje ført til at vi måtte ha seks nye uker i retten, sier en lettet Ada Sofie Austegard.

(NTB)