Baneheia-saken

Viggo Kristiansens brev

Etter å ha blitt frifunnet for drapene i Baneheia, ville ikke Viggo Kristiansen (43) snakke med media. Men han har skrevet dette brevet:

ØNSKER RO: Viggo Kristiansen ønsker nå ro og fred, etter at han onsdag ble endelig frifunnet for drapene i Baneheia. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER RO: Viggo Kristiansen ønsker nå ro og fred, etter at han onsdag ble endelig frifunnet for drapene i Baneheia. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

En enstemmig frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken ble resultatet, da Borgarting lagmannsrett la fram sin avgjørelse torsdag. Dermed kunne Kristiansen forlate rettssalen som en fri mann.

Nå venter en lang kamp om erstatning for årene han har sonet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai i 2000.

Viggo Kristiansen ønsket ikke å snakke med Dagbladet torsdag, men har skrevet følgende brev:

«Den 19. mai 2000 ble to uskyldige barn frarøvet livet, og deres etterlatte har siden måttet leve med en sorg og en smerte, som er MYE verre enn den krenkelse og påkjenning det har vært for meg, å sone 21 år i fengsel for en forbrytelse jeg aldri begikk.

Selv med den smerte og avmakt jeg har levd med siden pågripelsen og senere domfellelse, klarer jeg å se hvor opprivende det må ha vært for de etterlatte, å bli fortalt at den ene av de to dømte gjerningsmennene likevel ikke var skyldig.

Jeg har forståelse for den smerten de etterlatte har måttet leve med, som ved frifinnelsen ble forverret, samtidig som jeg ber om forståelse for at jeg ikke kunne leve med, en feilaktig dom for en forbrytelse som jeg aldri har begått.

Jeg har gjort alt jeg kan for å få saken gjenopptatt, noe jeg endelig lyktes med i februar 2021.

Gjenåpningen ledet til en grundig etterforskning.

Alt som har blitt etterforsket siden gjenåpning av saken, har visst det jeg hele tiden har hevdet:

Jeg hadde INGENTING med ugjerningene i Baneheia å gjøre, noe påtalevurdering av Oslo statsadvokatembeter, endelig vedtak av riksadvokaten og dommen fra lagmannsretten, viser.

Jeg har lidd hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned og hvert år, i 21 år, som følge av feilvurderinger av politiet, påtalemyndigheten, domstolen og gjenopptakelseskommisjonen.

Det har i stor grad vært privatpersoner og engasjerte advokaters støtte og bistand, som har ledet frem til gjenåpning av saken - Jeg er de alle evig takknemlig.

Jeg vil også takke ALLE som har stått ved min og min families side, gjennom alle de årene som dette har pågått.

Takk til støttegruppen som har vært til uvurderlig hjelp gjennom vanskelige år og i en krevende gjenåpningsprosess.

Takk til venner og arbeidskollegaer til bl.a. min far og bror.

Takk til mange av kriminalomsorgens tilsatte, som gjorde det lettere for min familie med tanke på besøk, og ikke minst arbeidsdriften på fengselet, som gjorde tilværelsen lettere med tanke på utdannelse og jobbing.

Takk til alle som har tatt kontakt på telefon, SMS eller brev, med støtte og godhet ovenfor meg og min familie.

Takk til samtlige advokater som har bistått fra år 2000 og frem til i dag.

Takk til Monster som laget dokumentaren, Bjørn Olav Jahr som laget bøkene, Bergestuen og Marstrander som laget podkastene.

Dere har vært banebrytende i arbeidet med å gjøre samfunnet bevisst på saken og bevisene som til slutt fikk meg frikjent.

Uansett, nå er jeg lettet.

Nå ber jeg om fred og ro, i forsøket på å stable på bena et liv jeg har fått utsatt i 22 år.

I dag starter resten av livet mitt.

Viggo Kristiansen.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer