ØNSKER MØTE MED RETTSMEDISINERNE: Forsvarer Sigurd Klomsæt er sterkt kritisk til rettsprosessen mot Viggo Kristiansen. Foto: Dagbladet
ØNSKER MØTE MED RETTSMEDISINERNE: Forsvarer Sigurd Klomsæt er sterkt kritisk til rettsprosessen mot Viggo Kristiansen. Foto: DagbladetVis mer

Viggo Kristiansens forsvarer i strupen på rettsmedisinere

Sigurd Klomsæt kommer med kraftig kritikk i nytt brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I brevet, som ble sendt både til Den rettsmedisinske kommisjon og Gjenopptakelseskommisjonen på mandag, ber Klomsæt om et møte om Viggo Kristiansen-saken.

Kristiansen er dømt for Baneheia-drapene. Han har saksøkt Gjenopptakelseskommisjonen, som tre ganger har avvist Kristiansens begjæring om å få saken mot seg gjenopptatt. Han tapte. Overfor Dagbladet gjorde advokat Klomsæt det klart at de ville anke dommen.

Klomsæt går nå til angrep på Den rettsmedisinske kommisjon. På det foreslåtte møtet vil Klomsæt ha med advokat Arvid Sjødin og forsvarernes DNA-eksperter Ragne Farmen, Susan Pope og Chris Hadkiss.

Skarp kritikk I kommisjonens uttalelse til Gjenopptakelseskommisjonen, sendt 12. mars 2009, heter det at dommen fra Kristiansand byrett tyder på at retten har forstått hvilken bevismessig vekt DNA-funnene i saken har.

I brevet, som Dagbladet besitter, skriver Klomsæt at «RMK med sine uttalelser har gått utenfor sitt mandat».

Han hevder kommisjonen ikke fulgte saken i retten, og ikke har nok belegg for sine uttalelser.   

Flere DNA-prøver ble testet i forbindelse med Kristiansens gjenopptakelsesbegjæring. DNA-prøver som var meldt destruert ble gjenfunnet ved Santiago de Compostela-instituttet i Spania. Testene gav en fullverdig DNA-profil av Jan Helge Andersen, men ingen av Kristiansen. Seinere ble antatt destruerte prøver funnet ved Rettsmedisinsk institutt i Norge.

Sterk undring Han mener det da må «være tillatt å uttrykke sin sterkeste undring over hva Den rettsmedisinske kommisjon har fremført tidligere». Klomsæt kritiserer videre uttalelsene Den rettsmedisinske kommisjon har gitt, og mener de har feiltolket materiale som er framlagt i retten.

VAR I USA: Advokatene Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt var i våres i USA, for å snakke med dømte som hadde fått sine saker opp på ny. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
VAR I USA: Advokatene Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt var i våres i USA, for å snakke med dømte som hadde fått sine saker opp på ny. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Han stiller videre spørsmål ved hvorvidt RMK har vurdert en gjerningsmannsprofil utarbeidet av Kripos — brukt i forsvaret av Kristiansen — som konkluderte med en gjerningsmann, ikke to. Også statistikk fra USA tilsier dette, mener advokaten.  

Argumenter i mediene om at saken nå bør legges død imøtegås av Klomsæt med at han og medforsvarer Arvid Sjødin i april i år besøkte The Innocence Conference i Cincinnati i USA, og møtte personer som hadde fått sakene sine opp på ny etter mer enn 30 år i fengsel.  

- Feil oversettelse Flere DNA-prøver ble testet i forbindelse med gjenopptakelsesbegjæringen. Antatt destruerte prøver ble gjenfunnet ved Santiago de Compostela-instituttet i Spania. Disse ga en fullverdig DNA-profil av Jan Helge Andersen, men ikke av Kristiansen. Avdelingsdirektør Bente Mevåg ved avdeling for biologiske spor ved Folkehelseinstituttet kritiseres også i brevet.

Mevåg var leder av sporavdelingen ved Rettsmedisinsk institutt i 2000. Klomsæt mener Mevåg refererer feil fra Compostela-instituttets konklusjoner.

- Når uttalelsen er «det er mulig at...» blir den i Kristiansand byrett til «sikker bekreftelse at», skriver advokaten.

Klomsæt ønsker også å få se retningslinjene Compostela-instituttet har jobbet etter. 

 - Det er oppfattet her at det aldri har vært noen slike retningslinjer benyttet, skriver advokaten.

Ikke lest Professor Tarjei Rygnestad, leder av Den rettsmedisinske kommisjon, sier han ikke har fått lest igjennom hele Klomsæts brev.

FÅR KRITIKK: Bente Mevåg, tidligere leder av sporavdelingen ved Rettsmedisinsk institutt. Det har ikke lyktes Dagbladet å nå Mevåg i dag. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Bente Mevåg, tidligere leder av sporavdelingen ved Rettsmedisinsk institutt. Det har ikke lyktes Dagbladet å nå Mevåg i dag. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke fått lest dokumentasjonen, og kan foreløpig ikke kommentere brevet. Jeg må diskutere brevet med gruppa, men vi skal nok få svart Klomsæt, sier Rygnestad til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å nå Bente Mevåg i dag.

VIL ANKE: Viggo Kristiansen nådde ikke fram med sitt søksmål mot Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet
VIL ANKE: Viggo Kristiansen nådde ikke fram med sitt søksmål mot Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet Vis mer