- Viggo leker med playmo

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Jan Helge Andersen betegner seg selv og Viggo Kristiansen som barnslige. - Viggo er veldig glad i playmoen sin, forklarte han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den tredje dagen av rettssaken har forsvarer Ben Fegran har i dag fått frem bildet av Jan Helge Andersen som en umoden gutt som har store vansker med å uttrykke seg. Jan Helge Andersen har fortalt om dysleksi og skriveproblemer, og om sin store interesse for dataspill, for eksempel bilspill og helikopterspill.

Husker ikke helga

Andersen uttrykker seg i korte setninger. Forsvareren spurte blant annet mer om hvorfor Andersen ikke grep inn da Lena Sløgedal Paulsen ble misbrukt og deretter drept.

- Du nevnte at Viggo og du har lekesloss. Var det noe som dere gjorde mange ganger?

- Ja, det ble i grunnen det.

- Har dere lekeslåss med kniv?

- Mm? Ja.

- Har Viggo da klart å ta kniven vekk fra deg?

- Mm.

- Du sa at Viggo er sterkere enn deg. Er han generelt sett mye sterkere enn deg?

- Ja.

I retten klarte han ikke å fortelle hva han gjorde lørdagen og søndagen etter drapene. Forsvareren måtte lese fra politirapporten for å få Andersen til å forklare hvorfor han ikke husker noe.

- Hva gjorde du etter at du våknet på lørdag?

- Mmm. Jeg våknet ikke, for jeg fikk ikke sove. Det kan godt være at jeg blander, svarte Andersen.

- Er det noen grunn til at du ikke husker?

- Nei det er vel kanskje det som skjedde 19.mai som jeg tenkte mest på.

- «Jeg gikk konstant og husket det som skjedde den dagen. Øynene er med meg rundt forbi, men tankene er på det som skjedde.» Stemmer det? spurte forsvarer Ben Fegran.

- Mmm, bekreftet den drapstiltalte 20-åringen.

Tør ikke se på Viggo

I retten har Andersen unngått å møte blikket til den tidligere bestevennen. I dag fortalte han om en episode i fengselet for kort tid siden, da moren var på besøk hos ham og de satt på pauserommet sammen.

- Mamma så at Viggo sto i døra. Hun ble ganske paff da hun så det blikket, da skjønte hun hva jeg mente med blikket, forklarte han.

- Det gnistret i øynene hans. Det var det samme blikket som han hadde oppe i skogen, la han til, med referanse til drapene i Baneheia.

Til sin forsvarer har han tidligere betegnet både seg selv og sin tidligere bestevenn som «barnslige», blant annet fordi de liker å leke i skogen med våpen.

- Viggo er veldig glad i playmoen sin, opplyste han, mens Kristiansen skjulte ansiktet.

Andersen fortalte også at han har hatt en kjæreste tidligere da han gikk på ungdomsskolen. Kristiansen skal også ha hatt kjæreste:

- Det var bare det at det er ingen andre enn han som har sett dem. Han sier at de har vært på kino, men det er ingen som har sett dem.

Ben Fegran er nå ferdig med sin utspørring av Andersen.

Gruer seg til å snakke

Senere i dag kommer turen til Viggo Kristiansen.

- Han synes det er all right å få forklare seg, sier forsvarer Tore H. Pettersen.

- Men han synes det er vanskelig å sitte her med så mange mennesker. Han synes det er vanskelig å snakke i store forsamlinger.

Forsvareren vil ikke si noe om hvordan Kristiansen reagerer på det som den tidligere bestekameraten har fortalt i retten.

- Det er mellom han og meg. Han sover om natten, sier Pettersen.

Kristiansen har sittet på samme måte i dag som tidligere - med hånden støttet mot pannen mens han noterer. Men i dag jobber kjevemuskulaturen, og pennen står ofte stille på papiret.

TILTALT: Viggo Kristiansen.
TILTALT: Jan Helge Andersen.