- Viggo må frifinnes

Viggo Kristiansens advokat Tore H. Kristiansen tror at en tredje person har vært på åstedet, og sammenlikner saken med Liland-saken. Dom i Baneheia-saken faller neste fredag klokka 13.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokat: - En hån mot Stine Sofie

Påtalemyndigheten har ikke ført bevis for at Viggo Kristiansen har vært med på voldtekt og drap i Baneheia 19. mai i fjor, mener hans forsvarer. Han ber om full frifinnelse.

Ifølge advokat Tore H. Pettersen kan ingen av bevisene som er lagt fram i løpet av de fem ukene som rettsforhandlingene har pågått, bevise at Viggo Kristiansen er skyldig etter den alvorlige tiltalen.

- Det er ikke nok bevis til domfellelse, understreket Pettersen. Han viste til at flere deler av Jan Helge Andersens forklaring som knytter hans 22 år gamle kamerat til drapene, ikke er troverdig. De objektive bevisene som aktor har lagt fram, er heller ikke tilstrekkelig til domfellelse.

- Dømmer man Viggo Kristiansen, senker man kravene til bevis, hevdet Pettersen i Kristiansand byrett fredag. Han la til at selv om både opinion og presse krever at noen dømmes for drapene, kan ikke Viggo Kristiansen dømmes.

Pettersens beste kort når han forsvarer Viggo Kristiansen, er mangelen på tekniske beviser. I tillegg var Kristiansens mobiltelefon påslått og mottok meldinger mens påtalemyndigheten hevder at Kristiansen drepte småjentene.

De siste årene er flere personer blitt frifunnet for kriminelle handlinger som de i sin tid ble dømt for på grunnlag av indisier.

Pettersen brukte lang tid på å belyse det han mener kan være forutinntatthet i dommerkollegiet.

- Den store medieinteressen saken har hatt, har ført til at alle hadde en oppfatning av skyldspørsmålet før saken startet, sa han.

- De fleste oppfattet Viggo Kristiansen som skyldig. Faren ved å ha en slik forutinntatt holdning, er at man mer eller mindre tolker det som kommer fram under hovedforhandlingen inn i det bildet dere hadde på forhånd. Det som ikke passer inn, blir forbigått eller ikke vektlagt, sa Pettersen i Kristiansand byrett.

Han ba dommerne tenke grundig gjennom hvilke oppfatninger de hadde før saken startet, og hvilken innvirkning dette har hatt på det som er kommet fram under saken.

- Når dere tenker tilbake, må dere kunne si at den avgjørelsen dere tok var basert på norske rettsregler og det som er kommet fram i rettsforhandlingene, påpekte Pettersen.

Hår fra en tredjeperson

Han mener at en tredjemann kan ha vært til stede på åstedet. Et hår ble funnet på en gren nær åstedet, og dette håret tilhører verken Kristiansen eller Andersen.

- Fra Jan Helge Andersens forsvarer er det hevdet at dette med en tredjeperson må være fantasi. Er det det når man har funnet dette håret? Jeg mener det ikke er tvilløst at det kan ha vært en annen på åstedet. Det kan dere ikke se bort fra, sa Pettersen, til dommerne i drapssaken.

Rettsforhandlingene avsluttes trolig fredag, og det er ventet at Pettersen bruker hele dagen på sin forsvarstale for Kristiansen. 22-åringen nekter for å ha noe med ugjerningene å gjøre.

TILTALT: Viggo Kristiansen.