Viggo nekter straffskyld

Viggo Kristiansen nektet straffskyld for drap da tiltalen ble lest opp. Jan Helge Andersen erkjente seg som ventet delvis skyldig i de grusomme overgrepene mot Stine Sofie (10) og Lena (8). Andersen forklarer seg trolig allerede i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Edward Dahl leste opp tiltalen mot de to. De juridiske begrepene og henvisningene til lovtekster er tørre ord for umenneskelige gjerninger.

Viggo Kristiansen stirret mot dommeren da han stående hørte tiltalen bli opplest. Men da drapet på Lena Sløgedal Paulsen ble beskrevet, måtte han se ned. Resten av tida holdt han blikket stivt festet i pulten. Borte var gliset fra i dag morges da han kom inn i rettssalen.

Andersen holdt hodet bøyd. Han erkjente seg delvis skyldig i tiltalen med nesten uhørlig stemme. Den tidligere bestekompisen Kristiansen var klar og tydelig da han ble spurt om skyld.

- Ikke skyldig.

Kristiansen erkjenner imidlertid straffeskyld for å ha voldtatt og misbrukt to små barn fra Eg, området der han selv har vokst opp.

Ser rett på tiltalte

Foreldrene til de to jentene er blitt flyttet bort fra pressebenken og har i stedet fått plasser bak bistandsadvokatene sine. Herfra har de direkte utsyn til begge de tiltalte. Ved siden av dem sitter en politikvinne og vokter døren. På den andre siden av politikvinnen sitter foreldrene til Jan Helge Andersen. De har valgt å følge åpningen av rettssaken mot sønnen. Det var tydelig sterk kost for dem å få tiltalen opplest.

Påtalemyndigheten tror ikke på Kristiansens hardnakkede påstand om at han ikke har noe med drapene å gjøre. De tror heller ikke på alt Andersen har forklart, spesielt når det gjelder hans egen rolle. De tror at Andersen fremstiller seg som langt mindre aktiv i voldtektene og drapene enn han egentlig var.

Retten har bestemt at saken skal gå for åpne dører. Viggo Kristiansens forsvarer, Tore Pettersen, kjempet for å få dørene lukket, men vant ikke fram. Pressen vil få være til stede i rettssalen under hele saken. Retten har også bestemt at allmenheten skal få tilgang til rettssaken bortsett fra når spesielle detaljer skal legges frem. Det betyr at de som vil følge saken, får adgang til det.

Statsadvokat Edward Dahl er nå ferdig med innledningsforedraget sitt. Jan Helge Andersen begynner sannsynligvis på sin forklaring allerde i ettermiddag.