Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viggo vil bli fri med ny teknologi

De omstridte DNA-bevisene i Baneheia-saken skal analyseres på nytt ved et spansk laboratorium.

PÅ ILA: Barnedrapsdømte Viggo Kristiansen begjærte sin sak gjenopptatt åtte år etter at han ble pågrepet for barnedrapene i Baneheia i Kristiansand. Nå skal DNA analyseres på nytt i Spania. Han soner en dom på 21 års forvaring ved Ila landsfengsel. Foto: Eivind Pedersen
PÅ ILA: Barnedrapsdømte Viggo Kristiansen begjærte sin sak gjenopptatt åtte år etter at han ble pågrepet for barnedrapene i Baneheia i Kristiansand. Nå skal DNA analyseres på nytt i Spania. Han soner en dom på 21 års forvaring ved Ila landsfengsel. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Reanalyser skjer i forbindelse med at Viggo Kristiansen og hans advokat Sigurd J. Klomsæt har begjært drapssaken gjenopptatt.

Drapsdømte Viggo Kristiansen setter sin lit til at ny teknologi vil utelukke ham som opphavsmann for de omstridte biologiske bevisene som i sin tid var medvirkende til at han ble dømt til forvaringsstraff.

Viggo Kristiansen har fra første stund benektet enhver befatning med voldtektene og drapene i Baneheia 19. mai 2000.

Nye bevis
Etter hva Dagbladet kjenner til, vil advokat Klomsæt i løpet av januar levere sitt sluttinnlegg til Gjenopptakelses-kommisjonen. Her vil han presentere både nye bevis, hendelsesforløp og ikke minst nye vitneforklaringer.

Opplysningene vil bli brukt for å rokke ved forklaringen til Jan Helge Andersen. I følge dommen fra Agder lagmannsrett i 2002, var det Andersens  forklaring som var bærebjelken i dommen mot Viggo Kristiansen.

-Jeg vil foreløpig ikke kommentere enkeltheter i saken. De nye opplysningene skal først presenteres for kommisjonen, sier Klomsæt til Dagbladet.

Spanske tester
I sommer ble det kjent at politiet allerede i 2002 destruerte sakens beviser.

Men ikke alt: Ved laboratoriet Instituto de Medicina Legal Facultad de Medicina i Santiago de Compostela i Spania, hadde man oppbevart fire prøver som i 2000 ble analysert på oppdrag fra Rettsmedisinsk Institutt i Oslo.

Trass i at det kun ble funnet fragmenter av DNA-spor som passet på både Viggo Kristiansen og 54 prosent av den mannlige norske befolkning, ble materialet brukt for å bekrefte forklaringen fra Kristiansens medtiltalte, Jan Helge Andersen.

Nå håper Kristiansen at moderne teknologi vil avdekke et større DNA-bilde som vil resultere i at han kan utelukkes. Et slikt resultat vil i så fall kunne bli et viktig argument for gjenopptakelse.

DREPT PÅ BADETUR: Drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen utløste en av de største menneskejaktene i nyere norsk kriminalhistorie.
DREPT PÅ BADETUR: Drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen utløste en av de største menneskejaktene i nyere norsk kriminalhistorie. Vis mer

Foreldrenes kamp
Advokat Sigurd J. Klomsæt bekrefter overfor Dagbladet at han på vegne av Viggo Kristiansen og hans foreldre i lang tid har gjort store anstrengelser for å få gjennomført de nye analysene.

I forrige uke gikk statsadvokaten i Agder med på å foreta en ny analyse, dersom ikke Gjenopptakelses-kommisjonen selv gir klarsignal til nye tester.

Viggo Kristiansens foreldre har fra første stund stilt økonomiske garantier for utgiftene til nye analyser. Gjenopptakelses-kommisjonen har tidligere avslått å bære utgiftene til nye analyser. Nå har statsadvokaten besluttet at utgiftene skal bæres av det offentlige.

Utenlandsk hjelp
- I arbeidet for gjenopptakelse har jeg hatt tett samarbeid med DNA-eksperter ved Forensic Sciense Services (FSS) i London og Ragne Farmen ved det eneste norske ISO-godkjente laboratoriet, GENA i Stavanger, opplyser Klomsæt.

- Jeg er nøktern optimist med tanke på at det skal la seg gjøre å få analyseresultater fra dette gamle materialet. Trass i at alle bevis i Norge forlengst er ødelagt, viser det seg at det spanske laboratoriet har fulgt et annet regelverk og har oppbevart Baneheia-prøvene i dypfryseren i over ni år, sier Klomsæt.

Motstand
- Akkurat som i Orderudsaken, har jeg hatt store problemer med å få tilgang til sakens totale dokumenter og bevis. Jeg setter min lit til at analysene i Spania skal kaste nytt lys over saken, sier Klomsæt.

-Hvordan vurderer du sjansen for å få i stand gjenopptakelse?
- Jeg føler meg svært bekvem med situasjonen. Jeg anser at jeg har et bedre utgangspunkt nå, enn jeg hadde før både Birgitte-saken og Bjugn-saken ble oppklart, sier Klomsæt.

- Akkurat som i de nevnte sakene, setter jeg min lit til at kontakten med utenlandske fagmiljøer vil føre til positivt resultat for min klient, sier Klomsæt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media