Viggos bror trodde på Andersen

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): En av brødrene til Viggo Kristiansen har i politiavhør forklart at han tror på Jan Helge Andersen. Han er ikke forundret over at lillebroren Viggo Kristiansen lyver hvis han har vært på å drepe Lena og Stine Sofie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Kastet kniver hjemme

 Hadde kniv som var lik drapsvåpenet

 Masken rakner i retten

Viggo Kristiansen sitter også i dag i vitneboksen for å forklare seg om kvelden da Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble mishandlet og drept. Kristiansen satte seg rett i vitneboksen før dommeren rakk å be ham om det.

Vil ikke svare

- Hvordan har du det i dag?, spurte Jan Helge Andersens forsvarer Ben Fegran.

- Det går litt bedre enn det gjorde i går, svarte Kristiansen.

- Har du tenkt over åssen det gikk?

- Både ja og nei.

- Hva mener du med det?

- Du, jeg har tenkt over veldig mye, sa Kristiansen, som deretter nok en gang måtte forklare seg om sine bevegelser i området ved Baneheia drapskvelden. Han kan ikke redegjøre for de nøyaktige tidspunktene denne kvelden. I politiavhør har han gitt mange forskjellige forklaringer.

- Det kan jeg ikke utdype, klokkeslett, det husker jeg ikke.

- Husket du det da du ble avhørt av politiet?

- Det tør jeg ikke svare på.

Men Kristiansen husker godt hvordan han gikk kledd den kvelden drapene skjedde. Han beskriver at han hadde på seg ei hvit t-skjorte, blå og oransje arbeidsbukser, tresko og hvite sokker. Forsvareren ville vite hvorfor Kristiansen husket så godt akkurat dette, selv om han sier at det var en helt vanlig fredag ettermiddag.

- Hva er så spesielt med denne dagen, siden du husker det? spurte Fegran.

- Hva som er så spesielt? Jeg står tiltalt for to drap som jeg ikke har gjort. Da vil jeg gjerne huske enhver opplysnig, kom det fra Kristiansen, som altså likevel ikke har særlig mange opplysninger å gi i retten: «Noe mer kan jeg ikke utdype det», «Det vil jeg ikke utdype»og «For å si det rett ut, det kan jeg ikke svare på» er de hyppigste svarene han gir til Andersens forsvarer.

Har nerver

Kristiansen vil heller ikke være med retten på befaring til drapsstedet i Baneheia. Begrunnelsen er at han ikke vil bli tatt bilde av.

- Jan Helge vil ikke være med opp fordi han synes det er forferdelig å være der på grunn av det han har gjort. Det er ikke derfor du ikke vil være med opp, da? spurte Fegran.

- Nei.

Kristiansen måtte også forklare seg om medisinbruken sin. Han går på to typer medisiner under rettssaken.

- Den ene skal hjelpe å holde roen så jeg ikke er fullt så hyperaktiv. Det andre er rett og slett for nervene, forklarte han.

- Hvordan hadde det vært å sitte her uten medisiner?

- Antakelig så hadde nervene gått for langt.

- Hvorfor er dette nervepirrende?

- Fordi pressen sitter bak meg.

- Men du har jo ikke gjort noe?

- Nei, men det er jo alvorlig. Du kan jo kanskje skjønne det, svarte tiltalte.

Han vil ikke fortelle hvorfor han under rettssaken har kommentert flittig det som Jan Helge Andersen har forklart, også om selve drapene, der Kristiansen hevder at han ikke var til stede.

- Det vil jeg ikke utdype. Mine kommentarer vil jeg holde for meg selv.

I går beskrev Kristiansen sin tidligere bestekamerat som «grei», «pålitelig», «god til å lytte», en som støttet ham 100 prosent og som holdt på hemmeligheter. Kristiansen innrømmet i retten i dag at han ikke har vært en fullt så pålitelig kamerat å ha.

- Kristiansen, har du noen gang tidligere skjøvet skyld på Jan Helge?, spurte Fegran, med klar referanse til at Andersen er den eneste som har tilstått og at Kristiansen sier at han ikke har hatt noe med drapene å gjøre.

- Ja. Under post 7 i tiltalen, svarte Kristiansen kjapt. Denne posten handler om kikking hos en nabojente.

- Hvorfor?

- Det kan jeg ikke si noe om.

I politiavhør har Kristiansen rett ut sagt at han gjorde det i håp om ikke å bli tatt.

Også denne gangen skyver han skylden over på den tidligere bestekameraten. Bare DNA-sporene knytter ham direkte til drapene.

I retten kom det frem at Kristiansen tidligere har truet både foreldrene og brødrene med kniv. En av brødrene har blitt truet med luftgevær.

I politiavhør har en av brødrene sagt at han tror mer på Jan Helge Andersens forklaring enn på sin egen lillebror. Han tror ikke at Andersen lyver, det er «ingen grunn til å betvile» det som Andersen har forklart. Mannen tror ikke at Andersen ville trukket Viggo Kristiansen inn i saken hvis det ikke var riktig. Til politiet har han forklart at det ikke overrrasker ham at lillebroren lyver hvis han har begått grusomhetene.