Viggos verden

Norske debattprogrammer i begge kanaler? Det er gamle gubber det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANNIKEN HUITFELDT RASER mot Viggos kvinnemangel. Aps kvinnepolitiske talsperson er oppgitt over den lave kvinneandelen i Redaksjon EN. Er det bare finansministeren, nyoppnevnte statsråder og Valla som når opp? Ifølge Huitfeldts opptelling var de seks siste programmene nesten rene mannspaneler, med 24 menn og 5 kvinner. Mennene var oftest på alder med programleder Viggo Johansen (58).

Når Helge Lund stiller hos Viggo for å snakke om Stockman-avtalen, er han omringet av dressmenn. Når Carl I. Hagen lanserte boka si hos Oddvar Stenstrøm, hylles han av mannlige kommentatorer. To kvinner var også hos Oddvar. Valgerd Svartstad Haugland og VGs kommentator Elisabeth Skarsbø Moen som har skrevet bok om Hagen, var til gjengjeld de eneste Hagen-kritiske den dagen.

«PÅ DEN ENE siden og den andre...» Ingen kommenterer politikk og nyheter så gjennomgående i radio og tv som Aftenpostens politisk redaktør Harald Stanghelle (51). En god nummer to under den rødgrønne regjeringen, er politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand (63). Jo da, gamlegutta er sikre kort. De er profesjonelle og kunnskapsrike kommentatorer, rikssynsere og skravlere som det er altfor lett å ty til for travle nyhetsredaksjoner. Legg til professor Frank Aarebrot (60) og professor Trond Nordby (64) og vi har det daglige debattbildet. Og når sant skal sies, Marie Simonsen, Dagbladets politisk redaktør (bare 45) dukker også ofte opp.

Hva er problemet? Mangler redaksjonene oversikt? Skorter det på bevisstheten? Må man være kjent for å bli brukt og dermed mann? Påvirkes valgene også av programlederens alder, bakgrunn og bekjentskaper? Er det en ulempe at de tre debattlederne med mest sendetid, er menn på 58, 58 og 61?

FRA EN GUBBE til neste. Råtassen Pål T. Jørgensen i Tabloid, med stivt hår og anstrøk av CNN, ble erstattet av en annen gubbe. Jan Øyvind Helgesen (58) er rundere i kantene og stiller slappere spørsmål. Her skal det tillegges at Viggo Johansen knapt stiller spørsmål i det hele tatt.

Det er ikke lett å hoppe etter Wirkola. Men hvorfor erstattet ikke TV2-ledelsen Jørgensen med en kvinne? Tror de ingen oppdager det hvis mann byttes ut med mann? TV2 bruker fortsatt kvinnelige programledere mest til hygge og pynt. Da jeg skrev en Tabloid-kommentar i fjor, var TV2-responsen stor, særlig fra kvinnene. TV2 har nemlig garva nyhetsdamer som Christine Korme, Elin Sørsdahl, Anne Weider Aasen og Siri Lill Mannes. Det er positivt at Korme nå prøver seg i Tabloid-stolen.

DEN STØRSTE GUBBEN er Oddvar Stenstrøm (61), programleder for Holmgang siden 1998. Det kan sies mye om hans stil og paneler, det skal også sies at han glimter til og får til gode debatter. Stenstrøm har hatt sine beste tv-år. TV2 preges ikke av for mye fornyelse og for mange nye skjermfjes.

Gubbeproblemet handler om gjestene og programlederne, og like mye om alderssammensetning og etnisk bakgrunn som kjønn. Det står om mangfold, legitimitet og litt sprekere debatter.

HUITFELDT (38) KAN gjerne telle mer. Gubbe-debatt-tv er blitt en snakkis. Det er patetisk når Viggo Johansen klager over at kvinner har høyere terskel for å delta. Det er nok sant. Men det holder ikke. Kutt ut unnskyldninger. Gjør jobben. Ellers må vi sette vår lit til Carl I. Hagen som debattleder.