Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vigrid koblet til våpenkupp

Den rasistiske organisasjonen Vigrid kobles til våpenkuppet på Jørstadmoen. En Vigrid-tilknyttet har erkjent straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 26 år gammel mann som politiet kobler til Vigrid, erkjenner straffskyld for grovt våpentyveri på Jørstadmoen, opplyser mannens forsvarer Tor Kolden til VG Nett. 26-åringen var den første av de 10 som er pågrepet for våpentyveriet som ble fremstilt for varetektsfengsling i Lillehammer i dag morges.

Vigrid forbindes sterkt med nasjonalisme og bekjenner seg til norrøn mytologi. Lederen Tore Tvedt er dømt til fengsel for brudd på rasismeparagrafen.

Retten mente blant annet at Vigrid-lederen villedet ungdom ved å fordømme jøder og mørkhudede i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk i fjor ut med en advarsel mot organisasjonen, og har det siste året jobbet aktivt med å få medlemmer til å bryte med Vigrid. PST mener at seks av ti medlemmer ønsker å bryte med Vigrid, men det er ikke enkelt.

PST mener at Vigrid det siste året har endret karakter og utviklet seg i en mer voldelig og aggressiv retning.

Fant nazipropaganda

Under pågripelsen av de siktede i Jørstadmoen-saken fant politiet dokumenter som viser at en eller flere av de siktede er tilknyttet Vigrid.

Blant annet skal politiet ha funnet nynazistisk propaganda hjemme hos en av de siktede. Det dreier seg om informasjonsmateriell og innkallinger til samlinger i organisasjonen.

Funnet skal være gjort hjemme hos 26-åringen som i dag erkjente straffskyld i saken.

Flere av Vigrids medlemmer lar seg døpe i en sermoni og flere bilder av disse dåpshandlingene er lagt ut på Vigrids nettsider.

Ikke Vigrids verk

Vigrid-leder Tore Tvedt sier til Dagbladet at han ikke vet noe om våpentyveriet på Jørstadmoen i august.

- Jeg vet ingenting om dette før du forteller meg det. Skulle det være riktig at noen av de siktede er tilknyttet Vigrid, så er det bare å beklage. Jeg kan garantere deg at våpentyveriet ikke er i Vigrid-regi, sier Tvedt til Dagbladet.

PST har under hele etterforskningen bistått det lokale politiet på Lillehammer i etterforskningen.

Nazi-nettverk

Daniel de Linde, som er siktet for Aker Brygge-ranet, er kjent nasjonalist. Han er blant annet dømt for å ha skutt inn i en folkemengde med radikale ungdommer på 17. mai for noen år siden. En kvinne ble truffet og skadd i episoden.

Linde har vært omgangsvenn med Terje Sjølie i organisasjonen Boot Boys. Flere støvel-medlemmer har også vært aktive i Vigrid.

Ingen vet hva våpentyvene skal med arsenalet av våpen de fikk med seg under tyveriet natt til 26. august. En teori har vært at de skal selges til ransmiljøet eller sendes ut av landet til høyreekstreme organisasjoner.

DÅP:</B> Medlemmer i Vigrid døpes når de innlemmes i organisasjonen. Lederen Tore Tvedt til høyre i bildet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling