Vigrid med leksehjelp på nett

Lærer bort «sannheten» om Holocaust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Organisasjonen Vigrid oppfordrer barn og unge til å sende inn sine spørsmål i forbindelse med skolearbeid.

«Skulle du eller gruppen du er med i ha en oppgave å skrive som går inn på de feltene vår nettside dekker kan du sende oss de spørsmålene du ønsker svar på så skal vi etter beste evne besvare dem sett fra vår synsvinkel og vårt krav om sann og objektiv historieskriving.»

Vigrid lover å svare på de innsendte spørsmålene innen tre dager.

Samtidig oppfordrer de elevene til å fortelle hvem som har bidratt med disse svarene i sine oppgaver.

«Hvis du gjør våre svar til dine egne, risikerer du å stryke på oppgaven og det er ikke meningen. Ensretting og straff i form av dårlige karakterer for politisk ukorrekte oppfatninger gjennomsyrer i dag undervisningssystemet.»

Under kategorien elev- og studentassistanse er det lagt ut flere anonymiserte spørsmål og svar som allerede har blitt besvart. Det er Vigrid-lederen Tore Wilhelm Tvedt som selv svarer på de ulike forespørslene.

- Håper dere kan bruke noe av det jeg har skrevet og er det noe mer så bare ring eller mail meg. Frøya være med dere!, står det blant annet å lese under ett av svarene sammen med et mobilnummer.

- Viktig å få den stanset

NAZILITTERATUR: Vigrid-lederen Tore W. Tvedt tilbyr norske skoleelever en mulighet til å se verdenshistorien i et nytt perspektiv. Foto: AGNETE BRUN
NAZILITTERATUR: Vigrid-lederen Tore W. Tvedt tilbyr norske skoleelever en mulighet til å se verdenshistorien i et nytt perspektiv. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Halvard Hølleland, leder i Elevorganisasjonen, er provosert over Vigrids fremstøtt.

- Jeg er veldig sjokkert og skremt av at de i det hele tatt får lov til holde på sånt. Det budskapet de ønsker å fremme har ikke plass i den norske skolen og det er helt i strid med de verdiene som folk flest har, sier han til Dagbladet.no.

Politisk nestleder i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen, er klar over denne aktiviteten fra Vigrids side, men forteller samtidig at den kan være vanskelig å få stoppet.

- Vigrids nettside sprer rasistiske holdninger, og den har stor trafikk. Internett er en viktig påvirkningskanal, spesielt blant ungdom, så det er viktig å få den stanset. Problemet er at vi i Norge mangler en klar praksis for hvordan rasismeparagrafen skal håndteres.

Mange henvendelser

Allerede i 2001 bestemte Tvedt at hans organisasjon skulle satse på å nå flere barn og unge.

Rett etter at han slapp ut etter å ha blitt varetektsfengslet for brudd på rasismeparagrafen, skal ha satt i gang produksjon av en ny hjemmeside med innhold spesielt rettet mot de unge.

Han forteller til Dagbladet.no at det kommer inn tre - fire forespørsler fra elever hver uke. Det vanligste tema som blir tatt opp er Holocaust. Tvedt mener elever i den norske skolen ikke får et riktig bilde av hva som egentlig skjedde under Hitler-Tysklands utrydning av 6 millioner jøder.

- Eller så spør de om Vigrid som nyreligiøs organisasjon og hvordan vi ser på ulike ting, sier Tvedt på telefon med Dagbladet.no.

Vigrid, som profilerer seg som en religiøs organisasjon, har ingen betenkeligheter med å tilby denne type leksehjelp.

- For det første er det viktig for oss å kunne stå til tjeneste for folk som søker oss. Det ligger vel også i hvordan jeg er som type, for jeg er jo utadvendt og serviceminded. Det er greit å svare, særlig når vi har den riktige kunnskapen.

I tillegg til leksehjelp, ligger det også tre omskrevne eventyr ute på nettsiden. Eventyret om Reve-Enka har blitt vinklet om til at enken ikke ønsker andre friere enn dem av sin egen rase. Den stygge andungen er i Vigrids versjon på jakt etter sine hvite artsfrender.

Det er også lagt opp til interaktive aktiviteter, blant annet et puslespill av Reveenka.

Utvider

Leksehjelpen får mange positive tilbakemeldinger, spesielt fra jenter, ifølge Tvedt. Minst like ofte hører han fra elever som får strykkarakter etter å ha vist sympati med Vigrid i skolesammenheng.

- Vi har mye kontakt med ungdom og det vi hører er at det er veldig vanlig at lærerne reagerer på dette. Det er ren hetsing. Ungdom får ikke lov til å gå inn på våre hjemmesider eller intervjue meg, så det er ganske hardt kjør.

- Jeg ser på det som hjernevasking. Det er stikk i strid med prinsippet om å oppdra ungdom til å se saken fra minst to sider, men det gjelder tydeligvis ikke her.

I løpet av november planlegger Vigrid en egen ungdomsportal. Nettsiden er under utvikling av flere ungdom tilknyttet organisasjonen.

- Jeg kjører den siden jeg har, mens ungdommen selv skal styre den andre. Det er mening at den skal leve sitt eget liv.

INGEN BETENKELIGHETER MED VIRKSOMHETEN: Tvedt har i flere år hjulpet ungdom med spørsmål om historie og religion. Nå skal organisasjonen utvide sin nettvirksomhet for å tiltrekke flere unge.
DØPES: Her fra <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/05/31/370068.html">et voksendåp</a> i regi av Vigrid. Lederen for organisasjon, Tore W. Tvedt ses øverst til venstre.
PROVOSERT: - Vigrid har til og med vært rundt på flere skoler for å spre budskapet sitt, forteller Halvard Hølleland, lederen for Elevorganisasjonen. Nå vil han at dette og nettvirksomheten må stoppes.